CultuurOmgeving

Dutch Design Week: leefbaarheid uit onverwachte hoek

Afgelopen week bruiste het in Eindhoven op de Dutch Design Week van de nieuwe ontwikkelingen en jong talent. Negen dagen lang werden de mooiste initiatieven en meest inspiratievolle projecten tentoongesteld. de nieuwe draai bracht een bezoek aan de DDW en wierp een paarse blik op veel van deze projecten. De conclusie: leefbaarheid is  soms in de meest verrassende initiatieven en ontwerpen terug te vinden. Een aantal inspirerende voorbeelden:

bottle-up foundation

Bottle up foundation

Het werd meermaals duidelijk dat recycling tijdens de Dutch Design Week niet weg was te denken. Een bijzonder initiatief dat op dit gebied naar voren kwam, is de bottle-up foundation: een organisatie die inspeelt op de door toeristen vervuilde omgeving van Zanzibar. Een veelvoorkomend probleem op dit eiland is de hoeveelheid aan glasafval die door toeristen wordt veroorzaakt. Doordat het eiland niet geheel zelfvoorzienend is, is de bottle-up foundation met een aantal lokale bewoners om tafel gegaan om na te denken over diverse recycle-technieken die het probleem tegengaan en een betere leefomgeving creëren. De bevolking van Zanzibar is dankzij dit project in staat om geheel zelfstandig het glasaval te recyclen en het tot bijzondere producten te vormen die weer aan toeristen verkocht kunnen worden. Dit project maakt de leefomgeving niet alleen beter, er kan ook nog aan worden verdiend. Een win-win situatie!

De Circulaire Fabriek

circulaire fabriek

Een ander initiatief dat zich bezighoudt met het hergebruik van materialen is de Circulaire Fabriek. Woonbedrijf Eindhoven, verantwoordelijk voor ruim 30.00 woningen in en rondom Eindhoven, kwam met het initiatief. Aangezien de stad zoveel mogelijk probeert om duurzaam te zijn, past dit mooi in hetzelfde straatje. Het doel van de Circulaire Fabriek is om vrijgekomen sloopmateriaal te hergebruiken. Zo zet het initiatief een stap in de goede richting om van Eindhoven een duurzame stad te maken. Daarnaast is bewustwording van duurzaamheid en circulair bouwen iets wat kan bijdragen aan de beleving van een woning.

Leefbaarheid gaat verder dan alleen een gebouw of omgeving: het gaat over de manier waarop we deze ervaren.

Flexbox en Ballo

Flexbox

Het nieuwe werken is ook een trend die niet meer weg te denken is. Op dit gebied trok Flexbox onze aandacht: een rustgevende en flexibele werkbox die een compleet transparante en afsluitbare werkomgeving binnen het kantoor biedt. De box is overal te plaatsen en het formaat is aanpasbaar aan verschillende situaties. De Flexbox stond samen met de Ballo, een zitbal die het actief zitten stimuleert, tentoongesteld als toonbeeld van het nieuwe werken.

Hôtel Travail

Hotel travail

Een ander initiatief dat erg mooi inspeelt op het nieuwe werken is het concept Hôtel Travail: een hospitality concept speciaal gericht op de werknomaden. Hôtel Travail is een ruimte waar werknomaden die op doorreis zijn elkaar kunnen ontmoeten en waar ze kunnen verblijven. Het idee kent verschillende interessante elementen: een debatcarrousel, een WiFi-vrije zone, een gezamenlijke keuken en wasserette, een ‘login booth’, een showcase muur en werkfietsen waarop mensen al fietsend kunnen werken. Of het hotel ook daadwerkelijk gerealiseerd zal worden is nog niet duidelijk, maar een bron aan inspiratie voor een betere werkomgeving is het zeker.

Hôtel Travail: een hospitality concept waar werknomaden elkaar ontmoeten en kunnen verblijven.

Een slimme leefomgeving

Sustainable homes

Naast het nieuwe werken is er ook een nieuwe vorm van wonen in opkomst. Mensen willen steeds meer flexibiliteit wanneer het hun leefomgeving betreft. Het project van Sustainer Homes is hier een mooi voorbeeld van. Zij hebben containerwoningen ontwikkeld die 100% zelfvoorzienend zijn. De woningen zijn in feite overal te plaatsen en het enige wat je nodig hebt is een smartphone om al je apparaten via TOON te kunnen bedienen. De woningen zijn in staat om hun eigen energie op te wekken, beschikken over een eigen waterfilteringssysteem en zorgen voor genoeg frisse lucht en een goede isolatie in huis. Een grote ontwikkeling richting de duurzame en slimme leefbaarheid!

De ontwikkelplaats

OAO

In De Schellensfabriek van Eindhoven werd verteld dat een architectuurstudent twee jaar werkervaring moet hebben om zichzelf daadwerkelijk een architect te kunnen noemen. Dit maakt het niet gemakkelijk voor een student om meteen aan de bak te komen. Open Architecture Office is een architectenbureau die dit wilt veranderen. Zij bieden studenten de mogelijkheid een project te leiden, mits ze een eigen project meenemen. Een geweldige kans voor jonge architecten om zichzelf op de markt te kunnen profileren. De Schellensfabriek wordt omgetoverd tot een bedrijfsverzamelgebouw: meerdere bedrijven uit hetzelfde vakgebied komen hier samen. Bijzonder is dat de hal van het gebouw moet dienen als openbare ruimte, waar iedereen doorheen kan lopen. Hier worden diverse projecten tentoongesteld. Op dit moment is De Schellensfabriek nog een leegstaand gebouw, maar in de toekomst zal het een combinatie worden van werkplek en leerschool, die positief bij moet dragen aan de situatie van jonge architecten.

Een architectuurstudent komt moeilijk aan werkervaring. Open Architecture Office biedt ze de mogelijkheid eigen projecten te realiseren in een speciaal verzamelgebouw.

Een dagelijkse leefomgeving in een ander jasje

Wilddineren

Tot slot nog twee ontwikkelingen  die mensen op een andere manier naar hun leefomgeving leren kijken. Doordat we zo gewend zijn om in een vaste routine te leven, vergeten we soms bewust te zijn van de omgeving waarin we leven. Een erg mooi voorbeeld dat ons stil laat staan bij onze omgeving is het concept Wilddineren. Wilddineren brengt twee dagelijkse aspecten samen in een nieuw jasje: het bieden van culinaire hoogstandjes in een alledaagse ruimte. Denk bijvoorbeeld aan een luxe diner in een trein of badkamer. Een originele manier om aan het alledaagse te kunnen ontsnappen en een nieuwe draai te geven aan een bepaalde ruimte.

Meridian light

Het laatste voorbeeld is de Meridian Light: een lamp die je laat genieten van de schoonheid van onze natuur. De lamp is  gekoppeld aan twaalf verschillende webcams in twaalf verschillende landen. Door de verschillende lichtkleuren en effecten die de lamp uitstraalt kun je per land kan de schoonheid van de lokale zonsop- en ondergang ervaren. Het brengt ons een stuk dichter bij de natuur en vergroot het bewustzijn in onze samenleving.

Al met al zijn er een hoop inspirerende ideeën die ons doen stilstaan bij de waarde en het belang van leefbaarheid. Leefbaarheid gaat verder dan alleen een gebouw of een omgeving, het is waarop we deze beleven.