Onderwijs

‘Deens’ design in de sloppen van Nairobi

Het is een opvallend beeld: kleurrijk design te midden van de sloppen in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Mogelijk nog opvallender is de transformatie die er achter dit gebouw schuil gaat..

Een kleurrijk paviljoen, ontworpen door de Spaanse architecten van Selgascano, stond voorheen in het Copenhagen Art Museum. Op een gegeven moment werd het besluit genomen het bouwwerk te demonteren en te verschepen naar Kibera, een van de grootste sloppenwijken in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Daar is het paviljoen deels herbouwd en doet het nu dienst als school voor ruim 600 Keniaanse jongeren.

(Foto: © SelgasCano)

Architectuur gaat niet alleen om ‘er mooi uit zien’, maar het kan helpen om een verschil te maken in het leven van mensen.

Door het paviljoen te hergebruiken als school willen de initiatiefnemers, de architecten van Selgascano en Second Home, laten zien welk verschil design en architectuur kan maken in de wereld, en met name de armste landen. De voormalige school had geen elektriciteit, geen watervoorziening en was omgeven door afval. Met het nieuwe gebouw wil men het onderwijs stimuleren, doordat jongeren in een energieopwekkende en gezonde omgeving kunnen leren. Bovendien doet het gebouw buiten schooltijden dienst als ‘ontmoetingsplek’ voor verschillende activiteiten, en heeft het daarmee een veelzijdig karakter. Voor de lokale gemeenschap is het schoolgebouw een icoon: een die veel sociale energie geeft en de lokale jeugd een frisse, motiverende lesomgeving biedt.

(Foto: © SelgasCano)

Op woensdag 22 maart organiseert de nieuwe draai de seminar ‘de ideale mbo-leeromgeving voor nu en de toekomst‘. Een inspirerende middag rondom de ideale onderwijsomgeving met onder meer Thomas Bögl (LIAG Architecten) en Ton Wennink (Onderwijsgroep Noord). Schrijf u nu in door een e-mail te sturen naar marco@denieuwedraai.nl en betaal slechts €159 (excl. BTW).