Dagboek van een werknomade

De Werknomade op bezoek bij Voys in Groningen

De werknomade is altijd onderweg en werkt op de meest uiteenlopende plekken. Elke maand beoordeelt ze een onorthodoxe gratis werkplek; van ziekenhuis tot theaterfoyer. Waar in Nederland is de sfeer gastvrij, de werkplek prettig en de koffie lekker?

#3 De werknomade bij Voys, Groningen

Als werknomade een dagje neerstrijken bij een bedrijf – het blijft spannend. Hoe reageren mensen op een vreemdeling in hun midden? Bij Voys hoef je niet bang te zijn om je alleen te voelen, zo blijkt.

‘Organisatie zonder bullshit’

Zakelijk telecombedrijf Voys (‘organisatie zonder bullshit’, zeggen ze over zichzelf), is gevestigd in de Mediacentrale in Groningen. De voormalige elektriciteitscentrale is nu een bedrijfsverzamelpand waar veel grote en kleine ict- en mediabedrijven zitten.

De entree van de Mediacentrale is indrukwekkend. De zes verdiepingen hoge, maar lege hal, waar je het gevoel hebt dat je over een binnenplein loopt, met aan het einde de liften.

Bij de drie kantoren van Voys, die de namen Grote Markt, Vismarkt en Tussen Beide Markten dragen, meld ik mij bij de eerste de beste persoon die ik zie. Ja, ik mag zeker een paar uur komen werken, geen probleem.

Ik krijg een bureau in Tussen Beide Markten: een prettige ruimte met een stuk of twaalf bureaus, veel kleur, steigerhouten kasten, zitzakken en een grote afdruk van de skyline van Groningen, met daarop de Martinitoren, aan de muur.

Eens in de zoveel tijd een stoelendans

Ik stel me voor aan de ‘collega’s’ om me heen: stuk voor stuk aardige, open mensen, die verscheidene functies hebben. Er zijn technische jongens bij, een juridisch medewerker en een marketingman. Iedereen zit hier door elkaar, er zijn geen afdelingen bij Voys – dat is goed voor de onderlinge contacten. Eens in de zoveel tijd doen ze zelfs een stoelendans en krijgt iedereen een andere plek en nieuwe kantoorgenoten.

Om twaalf uur is het lunchtijd. Ik word ook uitgenodigd om mee te lunchen. Nu zie ik hoe jong dit bedrijf is: gemiddeld zijn werknemers hier denk ik rond de dertig jaar. Ik praat met een vrouw die de financiële administratie doet. De lunch is erg lekker, er zijn allerlei soorten brood en beleg, gekookte eieren en rauwkost. Een paar jongens maken een tosti die ze, vergezeld van flink wat curry, met smaak naar binnen werken.

Aan het einde van de middag, als ik afscheid neem, word ik uitgenodigd om vooral weer eens te komen werken als ik in de buurt ben. Dat zal ik zeker doen.