Dagboek van een werknomade

Aan de koffie in het Rijksmuseum Twenthe

De werknomade is altijd onderweg en werkt op de meest uiteenlopende plekken. Elke maand beoordeelt ze een onorthodoxe gratis werkplek; van ziekenhuis tot theaterfoyer. Waar in Nederland is de sfeer gastvrij, de werkplek prettig en de koffie lekker?

Roombeek

Omdat ik in Enschede ben en het me leuk lijkt om een keer in een museum te werken, rijd ik naar het Rijksmuseum Twenthe. Terwijl ik mijn auto parkeer, zie ik een strakke nieuwbouwwijk aan de andere kant van de weg. Dit is Roombeek, de buurt die in 2001 werd getroffen door de vuurwerkramp. Nu is het een cultureel, groen stadsdeel, met musea, kunstgalerieën en parken.

Een gedenkteken doet herinneren aan de vuurwerkramp in 2001

Een gedenkteken doet herinneren aan de vuurwerkramp in 2001

Verzameldrift

Het statige jaren 20-gebouw bestaat uit expositieruimtes in een zeshoek met binnenin een tuin en het museumcafé. Voordat ik daar ga zitten loop ik een rondje door het museum, dat is ontstaan dankzij de kunstverzameldrift van de Enschedese textielbaron Jan Bernard van Heek en zijn broers. De collectie is breed en bestrijkt alle eeuwen vanaf de dertiende: van Middeleeuwse drieluiken tot aan Delfts aardewerk, en van Claude Monet tot aan Karel Appel. Bijzonder is de tijdelijke expositie ‘Sublime Landscapes in Gaming’, waarin je ziet dat digitale omgevingen in games niet onderdoen voor de romantische landschappen van 19de-eeuwse schilders.

Rijksmuseum Twenthe Rijksmuseum Twenthe Rijksmuseum Twenthe

Heerlijke plek

Omdat het mooi weer is ga ik in de binnentuin zitten, in de schaduw onder de bomen. Wat een heerlijke plek. Ik kijk uit op een vijver met waterlelies met daarnaast het nieuwe museumcafé: een modern, hoekig gebouw van glas dat mooi afsteekt tegen de traditionele oudbouw. Er heerst hier een serene sfeer; het is rustig op deze doordeweekse dag en ik hoor bijna geen verkeer.

De binnentuin is een heerlijk rustgevende plek

De binnentuin is een heerlijk rustgevende plek

Dikke barst

In het museumcafé, dat overigens ook toegankelijk is zonder dat je het museum bezoekt, bestel ik een cappuccino bij een vriendelijke bardame. Maar als ik haar naar het wifi-netwerk vraag, vertoont deze schijnbaar perfecte flexplek een dikke barst: er is geen draadloos internet. Maar daarop heb ik deze locatie juist geselecteerd, sputter ik tegen, op de website staat dat er internet is. ‘Nee’, bevestigt een andere medewerker meelevend, ‘daar wordt nog aan gewerkt.’ Helaas, helaas. Gelukkig kan ik toch nog wat werk doen. Het is behelpen, maar ik vergeef het ze.