Onderwijs

De school van de toekomst bevindt zich in Zuid-Korea

Een basisschool in Zuid-Korea heeft klaslokalen op een nieuwe, ongewone, manier ingedeeld. De nieuwe lokalen combineren open en afgesloten, gedeelde en ongedeelde ruimtes om zo een flexibele omgeving te creëren. Het gebouw past zich op deze manier aan de specifieke leercontext aan. Het dynamische interieur stimuleert creatieve lesprogramma’s waarbij leerlingen op nieuwe manieren betrokken kunnen worden.

De voorheen traditioneel gevormde klaslokalen hebben nu een hoefijzer-achtige vorm gekregen die helemaal kan worden afgesloten. Tussen de twee lokalen bevindt zich een flexibele, gedeelde ruimte. Op verschillende plekken in de muur zijn elementen ingevoegd die kunnen draaien of openen, om zo de verschillende ruimtes te verbinden. Een open ruimte voor groepswerk waarbij samenwerking centraal staat, een afgesloten ruimte tijdens toetsen, bijvoorbeeld.

De aanpasbaarheid van de ruimte stimuleert de creativiteit van leerlingen maar ook van leerkrachten. Het maakt vernieuwende manieren van onderwijs mogelijk. De school gebruikt de architectuur ook als manier om zichzelf als vernieuwend in de markt te zetten, met specifieke marketing campagne. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat flexibele interieurs kunnen bijdragen aan het laten bewegen van leerlingen. Obesitas onder kinderen wordt namelijk vooral veroorzaakt door te weinig beweging. Dit gebouw is een mooi voorbeeld van hoe de ruimtelijke omgeving positief kan bijdragen aan de fysieke en mentale gezondheid van mensen, en in dit geval kinderen.

 

Op woensdag 22 maart organiseert de nieuwe draai de seminar ‘de ideale mbo-leeromgeving voor nu en de toekomst‘. Een inspirerende middag rondom de ideale onderwijsomgeving met onder meer Thomas Bögl (LIAG Architecten) en Ton Wennink (Onderwijsgroep Noord). Schrijf u nu in door een e-mail te sturen naar marco@denieuwedraai.nl en betaal slechts €159 (excl. BTW).