de nieuwe draai’s ‘Best of 2016’

Het einde van het jaar komt eraan en dan is het tijd voor de welbekende ‘lijstjes’. We blikken kort terug op 2016 jaar met de vier meest energieopwekkende stukken en de hoogtepunten van afgelopen jaar.

Highlights

De lessen van een werknomade: hoe wordt mijn kantoor leefbaar?
Het jaar van de nieuwe draai begon ook met een lijstje, en wel met tips voor werkgevers om van hun kantoor een (nog) fijnere werkplek te maken. Onze ‘werknomade’ Dewi bezocht veel werkplekken en haar ervaringen zijn hier te lezen. Wist je bijvoorbeeld dat een gezond kantoor 10% meer productiviteit oplevert? Lees meer.

Het kantoor van architectenbureau Selgas Cano in de buurt van Madrid.

Het kantoor van architectenbureau Selgas Cano in de buurt van Madrid.

Halvering Ziekteverzuim en medicijngebruik door gezonde omgeving
Met de juiste inrichting van de leefomgeving kan het medicijngebruik onder bewoners en ziekteverzuim onder medewerkers in zorginstellingen maar liefst gehalveerd worden. Vaak zijn deze gebouwen gekenmerkt door een sobere, of zelfs deprimerende leefomgeving. In potentie kunnen ze juist een sterk positief effect hebben op het psychisch welbevinden en de gezondheid van bewoners en werknemers. De nieuw draai maakte deze infographic om deze stelling te onderbouwen.

Infrographic_Zorginstelling

Energieke ideeën voor in de openbare ruimte
De nieuwe draai weet dat niet alleen gebouwen energieopwekkende tools kunnen bevatten, maar dat ook in de openbare ruimte voorbeelden te vinden zijn waar we letterlijk en figuurlijk ‘energie van krijgen’. Ook hier wordt vaak onnodig energie geslurpt, terwijl de volgende initiatieven laten zien dat dit helemaal niet altijd nodig is! Lees meer.

wdd3-_900

Vijf manieren om een energie­opwekkend gebouw te creëren
Volgens de nieuwe draai gaan gebouwen van de toekomst –en die toekomst begint nú– niet meer energie verspillen, maar energie geven. En dat doen ze op vijf manieren. Lees meer.

GreenBuilding-1

Hulp nodig? Vraag het E-team!

Kan een gebouw energie opwekken in plaats van verspillen en tevens kosten besparen? Het E-team zoekt het binnen een dag voor je uit! Met een knipoog naar The A-team onderzoekt dit energieke en multidisciplinaire gezelschap de beste oplossingen voor een duurzaam, sociaal, gezond, circulair en slim gebouw. Nodig ze een dag uit en laat je inspireren door de stappen die je kunt zetten. Lees meer!

En verder

BNR Nieuwsradio

Verder presenteerde de nieuwe draai het afgelopen jaar elke maand drie energieopwekkers tijdens BNR Duurzaam, het radioprogramma van Harm Edens op BNR Nieuwsradio. Luister hier bijvoorbeeld de aflevering van oktober terug.

En stond het afgelopen jaar ook in het teken van de verkiezingen voor meest energieopwekkende gebouwen, in de categorieën gemeenthuis en ouderenzorg;

In de categorie meest energieopwekkende gemeentehuis won de gemeente Peel en Maas in het Limburgse Panningen. Lees hier het verslag terug.

En het meest energieopwekkende ouderenzorggebouw bleek in het Friese Stiens te staan, namelijk Petterhústerstate. Lees hier meer over deze recente verkiezing.

In 2017 gaat de nieuwe draai door met deze reeks succesvolle verkiezingen! Voor de volgende editie staan mbo-onderwijs gebouwen centraal. Lees hier meer over de ideale mbo-leeromgeving.

veenendaal

En dan rest ons nu niets dan iedereen een energieopwekkend 2017 te wensen, en tot volgend jaar!