De nieuwe dorpsbank is tegelijkertijd kruidenier

Als keerzijde van schaalvergroting en digitalisering verdwijnen in veel kleine dorpen niet alleen langzaam de lokale bankfilialen, maar ook de andere winkels. Hierdoor gaat het voorzieningenniveau achteruit en worden de dorpen minder aantrekkelijk als plek om te wonen. Bewoners laten het er niet bij zitten en starten vanuit coöperatieve gedachte zelf nieuwe initiatieven.

In het Duitse dorp Barmen verdwenen in korte tijd acht kruidenierszaken, een bakker, twee slagers, de lokale bank en verschillende restaurants. De 1.300 inwoners van het dorp moesten daardoor voor hun dagelijkse boodschappen naar de dichtstbijzijnde stad. Dit bracht Heinz Frey op het idee om DORV te ontwikkelden — een nieuw concept voor een dorpswinkel.

Niet overal laten bewoners het er bij zitten. Soms, zoals in Barmen, starten ze zelf vanuit coöperatieve gedachte nieuwe initiatieven.

DORV biedt een combinatie van producten van de lokale boeren met dienstverlening op maat. Op die manier geeft het idee een nieuwe invulling aan de rol die voorheen werd gespeeld door de kruidenier, het café, de bank, en het postkantoor maar dan allemaal ineen. Het is een nieuwe ontmoetingsplaats waar dorpsbewoners voor bijna alles terecht kunnen.

DORV-1

DORV is een nieuwe ontmoetingsplaats waar dorpsbewoners voor bijna alles terecht kunnen.

De eerste DORV is tot stand gekomen met crowdfunding, maar inmiddels heeft het concept vijftig vestigingen in verschillende door krimp getroffen dorpskernen. Het concept maakt het ouderen makkelijker om in het dorp te blijven wonen en voorkomt ook waardedaling van de woningen in het dorp.