Veel gebouwen slurpen nog steeds te veel energie. De nieuwe draai denkt dat dat anders kan. Laten we van elk gebouw een duurzame energie-opwekker maken! Een gebouw dat energie geeft aan haar gebruikers en meer leefbaar is voor mens en omgeving. Wij willen aansprekende oplossingen belichten en zullen daarom vanaf nu elke maand de zogenaamde energieopwekkers van de maand presenteren. Vanmiddag is de nieuwe draai om 15:30 uur te horen op BNR Nieuwsradio om de energieopwekkers van deze maand te bespreken! Welke dit zijn geworden kun je hier lezen.

Een studentenhuis voor bejaarden
Eenzaamheid is een groot probleem voor veel ouderen, terwijl het gebrek aan betaalbare huisvesting voor veel studenten een probleem is. In Deventer is een oplossing gevonden die beiden combineert – studenten krijgen gratis woonruimte in een bejaardenhuis en ruil daarvoor geven ze een deel van hun vrije tijd terug aan hun bejaarde buren. Ze geven bijvoorbeeld computerles, verzorgen een maaltijd, doen een boodschap of organiseren een vermaakavond. En misschien wel het belangrijkste – ze gedragen zich als een goede buur met een glimlach voor elke bewoner. Dit is een mooi voorbeeld van een energieopwekker voor mensen, studenten en ouderen worden op een positieve manier samengebracht en tegelijkertijd worden kosten bespaard.

Elektriciteit-genererende ramen
Een glas-in-loodraam dat energie opwekt. Geloof het of niet, het bestaat. De artistieke elektriciteit-genererende ramen van ‘Current Windows’ zijn ontworpen door Marjan van Aubel. De Current Window genereert energie door het zonlicht dat erop schijnt. De ruit vangt golflengtes op die worden omgezet in elektriciteit die vervolgens in een accu wordt opgeslagen. Het ontwerp doet denken aan glas-in-loodramen en is daardoor ook stijlvol te implementeren in oude en nieuwe gebouwen.
“De Current Window vangt golflengtes op die worden omgezet in elektriciteit.”
De modulaire gebouwen van Finch
De jonge Nederlandse architect Jurrian Knijtijzer heeft een slimme en duurzame oplossing voor de leefomgeving van de toekomst, maar misschien zelfs voor nu – een modulair gebouw dat geheel bestaat uit duurzame materialen dat energiezuinig, gezond, circulair en flexibel is, geheel aanpasbaar aan de specifieke omstandigheden. Het concept heeft onder de naam Finch al verschillende awards gewonnen en er is veel international interesse voor dit Amsterdamse bedrijf. Afgelopen juli heeft Finch de prijsvraag gewonnen die het COA had uitgeschreven voor betaalbare woonoplossingen voor statushouders. Lees meer!