Kantoren

De 10 eigenschappen van een leefbaar kantoor

Een van de plekken waar we de meeste tijd besteden, is op ons werk. Dan is het wel zo prettig als de omstandigheden waarin we werken zo optimaal mogelijk zijn. Wat moet een kantoorgebouw hebben om er prettig te kunnen werken?

1. Licht en lucht

Bijna niemand functioneert goed in een donker, bedompt hok. Werken in een donkere ruimte heeft ook invloed op je dag- en nachtritme: je slaapt er slechter door. Ook het klimaat is belangrijk voor goede prestaties op het werk: er moet frisse lucht zijn en het moet niet te warm of koud zijn. En mensen moeten een raam open kunnen zetten: er is niets zo vervelend als zweetplekken onder je oksels tijdens een belangrijke presentatie.

2. Groen

Of je dit nou bereikt met plantenbakken, een atrium of een daktuin, een fijn kantoor heeft groen nodig. Planten werken stressreducerend en ze zuiveren de lucht. Bovendien presteren mensen beter als ze in een ruimte werken met veel groen. Zo berekenden psychologen van de Rijksuniversiteit Groningen dat planten de werkende mens 15 procent productiever maken én dat ze de concentratie en tevredenheid verbeteren op de lange termijn. Een ultiem groene werkplek is die van het Spaanse architectenbureau Selgas Cano in Madrid: hun kantoor staat midden in een bos.

3. Snelle computers en internet

Het lijkt misschien een open deur, maar trage ict-voorzieningen zijn een van de grootste ergernissen op de werkvloer. Zorg als werkgever voor goede apparatuur, software en netwerk, zodat werknemers hun werk zonder onnodige vertraging kunnen uitvoeren.

4. Ontmoetingsplekken

Vergaderruimtes zijn vaak saaie, nietszeggende ruimtes. Creatieve bedrijven als Google en Pixar hebben daar verandering in gebracht en hun voorbeelden worden steeds vaker opgevolgd. Zo wordt er al overlegd op schommels, in ruimtes die eruit zien als strandtent, binnentuin of loungebar of tijdens een wandeling op loopbanden. Zulke ontmoetingsplekken maken informeel overleg makkelijker en formeel overleg creatiever, losser en sneller. Bekijk hier het inspirerende kantoor van webwinkel CoolBlue.

5. Variatie

Niets zo saai als eindeloze gangen met identieke kamers of een gebouw waarbij elke verdieping dezelfde indeling heeft. Zorg voor variatie in plattegronden, materiaalgebruik en kleur. Het moet natuurlijk geen bonte kermis worden, maar te veel voorspelbaarheid is geestdodend. Het beste is om een flexibel indeelbaar gebouw te hebben, zodat de ruimtes kunnen worden aangepast aan de behoeften van de gebruikers.

6. Een persoonlijke touch

Dit staat haaks op de clean desk policy van veel bedrijven en is ook lastig als je alleen flexplekken hebt. Maar toch vinden de meeste mensen het fijn om een persoonlijk tintje te geven aan hun werkplek. Bijvoorbeeld met (familie)foto’s, kunst of accessoires. Dat is niet alleen gezellig; mensen voelen zich veiliger en zekerder in een vertrouwde omgeving. Dus het zou zomaar kunnen dat ze er beter door presteren.

7. Ontspanning

Stoom kunnen afblazen, vooral door te sporten, reduceert stress en bevordert de creativiteit. Goede werkgevers zorgen er dus voor dat werknemers kunnen ontspannen en bewegen. Bijvoorbeeld door bedrijfsfitness, middagwandelingen in het park of fietsen naar het werk te stimuleren. Douches en kleedkamers op het werk hebben echt een meerwaarde. Wees niet bang dat werknemers gaan ontspannen ‘in de baas zijn tijd’. Werk en privé lopen steeds meer door elkaar en het gaat steeds vaker om de geleverde prestaties dan om uren tellen.

8. Betere koffie dan thuis

Een van de belangrijkste bijzaken op het werk is koffie. Een goede koffie, cappuccino of macchiato – het liefst nog beter dan thuis – kan het verschil maken tussen een gemotiveerde of een chagrijnige werknemer. De werkgever die investeert in een professionele koffiemachine en een barista, kan rekenen op lof. Of besteed het uit aan een koffiebar uit de buurt.

9. Lekker en gezond eten

Altijd maar weer hetzelfde ongezonde frituurvoedsel, de te zoute aanlengsoep en de eeuwige kleffe witte broodjes kaas. Dat is wat de gemiddelde Nederlandse werknemer dagelijks tegenkomt in het bedrijfsrestaurant. Gelukkig is er de laatste jaren veel aandacht voor lekker en gezond eten op het werk en zijn er vaker salades en vers bereide gerechten te krijgen. Ook de inrichting van de kantine wordt steeds leuker. De echte gelukkigen onder ons houden hun pauzes in het gezellige grand café of het hippe lunchtentje dat bij het kantoor hoort.

10. Stilteplekken

In de tijd van het nieuwe werken wordt dit nog wel eens over het hoofd gezien: een ruimte om je terug te trekken en in stilte te kunnen werken. Grote, open ruimtes zijn mooi en licht, maar het nadeel is dat je je er minder goed kunt concentreren vanwege de drukte en het geluid. Een paar afgesloten ruimtes zijn geen overbodige luxe. Dan kun je daar ook die luidruchtig telefonerende collega naartoe sturen.