Kantoren

Bloomberg’s HQ Londen is ‘meest duurzame’ ter wereld

Het ontwerp voor het nieuwe hoofdkantoor in Londen van financieel dienstverlener Bloomberg is niet alleen een oogstrelend gebouw om te zien, het is ook nog erg duurzaam. Sterker nog: met een score van 98,5% op de BREEAM sustainability rating scheme is het ontwerp verkozen tot het meest duurzame kantoorgebouw ter wereld.

Met het ontwerp voor het nieuwe hoofdkantoor zet het de toon voor een nieuwe standaard voor gebouwen in de 21e eeuw, stelt Bloomberg. Het gebouw, dat is ontworpen door het Britse architectenbureau Foster+Partners, biedt een omgeving die werknemers energie geeft en bijdraagt aan productiviteit en samenwerking. Tal van innovaties en oplossingen zijn toegepast om ervoor te zorgen dat het gebouw optimaal energiezuinig en kostenbesparend werkt, terwijl het tegelijkertijd de ideale werkomgeving biedt aan de gebruikers.

Het hoofdkantoor van Bloomberg in Londen (© Foster+Partners / Bloomberg)

Workplace of the future

Het gebouw staat symbool voor het nieuwe ‘open plan working‘. Zo zijn de bureaus per zestal gegroepeerd in een cirkelvorm, zodat interactie en samenwerking worden gestimuleerd. Op de zesde verdieping is een grote, open gemeenschappelijke ruimte waar zowel bezoekers als werknemers elkaar tegen komen en het idee van ‘ontmoeting’ en ‘connecten’ sterk wordt benadrukt. Er is veel ruimte voor groen, uitzicht en ruimte: allen belangrijke aspecten die zorgen voor rust, licht en positieve gevoelens. De entree van het gebouw is met recht een ‘architectural masterpiece‘ die menigeen versteld doet staan, maar tegelijkertijd welkom laat voelen. Al met al is in elk detail terug te zien dat het gebouw draait om de gebruiker: van slimme technologieën tot ruimte voor ontmoeting, en van keuzes voor het meubilair tot de indeling van de werkplekken – dit is met recht een groen, gezond en slim gebouw.

Reusachtige groene schilderijen (© Foster+Partners / Bloomberg)

 

Innovatieve indeling met cirkelvormige bureaus (© Foster+Partners / Bloomberg)

Energiezuinig karakter

Het gebouw is zo ontworpen dat het 73% minder water en 35% minder energie verbruikt dan een ‘gewoon’ kantoorgebouw. Ook is er sprake van een recycling-ratio van 95% als gevolg van het hergebruik en herwaardering van oude restmaterialen. Een overzicht van een aantal innovaties dat is toegepast in het gebouw:

Geïntegreerd plafond: de speciale plafonds combineren verwarming, verkoeling, verlichting en akoestiek in een speciaal ontwerp. Het totale systeem bevat meer dan 500.000 LED-lampen, resulterend in een energiebesparing van 40%.

Wateropvang en -hergebruik: regenwater vanaf het dak en koelingsmechanismen wordt opgevangen en opnieuw gebruikt voor het doorspoelen van de toiletten. De totale besparing is maar liefst 25 miljoen (!) liter water per dag.

Natuurlijke ventilatie: op de façade van het gebouw zijn 117 bronzen platen aangebracht die zelf openen en sluiten afhankelijk van het weer en de temperatuur, en daarmee zorgen voor natuurlijke ventilatie en frisse lucht. Dit bespaart een hoop energie.

Er wordt veel LED-licht gebruikt (© Foster+Partners / Bloomberg)

Zelfsturende metalen panelen voor klimaatregeling (© Foster+Partners / Bloomberg)

Met het hoofdkantoor in Londen meegeteld bezit Bloomberg inmiddels 34 gebouwen met een LEED of BREEAM certificaat, wat betekent dat 70% van de werknemers (ca. 13.500 personen) in een ‘gezonde kantooromgeving’ werkt.

 

Meer inspiratie voor gezonde kantooromgeving? Bekijk dan onze purple paper ‘Op weg naar groene, gezonde, slimme kantoren‘.