Onderwijs

Bewegend leren zorgt voor betere schoolprestaties

Gymlessen op school kennen we allemaal. Maar leerlingen die tijdens een rekenles squats of jumping jacks doen? Dat zouden we óók normaal moeten vinden, want bewegend leren zorgt voor betere schoolprestaties.

Bewegen is sowieso goed voor de hersenen: het zorgt voor goede doorbloeding en aanmaak van nieuwe hersencellen en verbindingen. Bovendien vermindert het je kans op aandoeningen als dementie. Maar bewegen is ook goed voor je leervermogen, concentratie en geheugen. Zo bleek uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen dat leerlingen de stof beter onthouden door het koppelen van bepaalde bewegingen aan antwoorden van rekensommen of spelling. Ook kunnen leerlingen zich na het bewegen beter concentreren op een volgende taak. Bijkomend voordeel is dat meer bewegen automatisch betekent dat je minder stilzit – en veel stilzitten vergroot je kans op hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht.

Er zijn allerlei initiatieven en bedrijven die de zittende mens (op school, maar ook op kantoor) activeren, bijvoorbeeld: Beweegklas, Leren in Beweging, Gezonde School, en KantoorFitness. Dus kom uit je stoel en creëer een omgeving die aanzet tot beweging!

 

Op woensdag 22 maart organiseert de nieuwe draai de seminar ‘de ideale mbo-leeromgeving voor nu en de toekomst‘. Een inspirerende middag rondom de ideale onderwijsomgeving met onder meer Thomas Bögl (LIAG Architecten) en Ton Wennink (Onderwijsgroep Noord). Schrijf u nu in door een e-mail te sturen naar marco@denieuwedraai.nl en betaal slechts €159 (excl. BTW).