Australië gaat voor hout

Vergeet steen, beton en metaal. Geheel in lijn met de groeiende aandacht voor duurzaamheid zet men in Australië tegenwoordig in op hout als hét bouwmateriaal van de toekomst.

The University of Queensland (Brisbane, Australië) opent op korte termijn een speciale onderzoekshub, de Australian Research Council (ARC) Future Timber Hub. Hier werken deskundigen uit de sector, de overheid en de wetenschap samen met als doel hout het nieuwe basismateriaal voor duurzame hoogbouw te maken.

© HAUT, NLE

Hout: duurzaam materiaal

Deelnemende partijen zien veel mogelijkheden in hout. Het bespaart tijd en kosten. Ook geeft het milieuvoordelen, omdat hout op dusdanige wijze ontwikkeld kan worden dat het fungeert als CO2-opslag. In vergelijking: de productie van staal en beton zorgt juist voor CO2-uitstoot. Ook is hout een natuurlijk isolatiemateriaal en is het veel beter bestand tegen vuur dan andere bouwmaterialen. De onderzoekshub heeft het in zich in de gehele bouwsector te veranderen: van duurzame bossen tot veilige constructies op de bouwplaats, aldus de deelnemers van de ARC Future Timber Hub.

© Canopia, Sou Foujimoto

Woontorens en wolkenkrabbers

Meer en meer wordt hout verkozen tot basismateriaal bij hoogbouw. In Amsterdam wordt de komende jaren op het Amstelkwartier ‘HAUT‘, een houten woontoren uit de grond gestampt. Tegelijkertijd werkt men in Australië aan het hoogste houten kantoorpand ter wereld. Voor een aantal inspirerende voorbeelden van houten (hoog)bouw over de hele wereld, klik hier.