Het was een lelijke, ongastvrije plek die Koog aan de Zaan, een stad met zo’n 140.000 inwoners, in tweeën sneed. Door een creatief plan is het viaduct onder de verhoogde snelweg A8 een levendige ontmoetingsplek geworden die de inwoners van de stad verbindt met elkaar én met de geschiedenis.
Opnieuw verbonden
De A8 kruist de rivier de Zaan en is daarom gebouwd op betonnen pilaren van ruim zes meter hoog. Sinds de aanleg in de jaren zeventig is het gebied onder de snelweg een desolate plek die deels dienst deed als parkeerplaats. Door de plek leven in te blazen zijn de noordelijke en zuidelijke helft van de stad weer zonder onderbrekingen met elkaar verbonden.
Andere kijk
Onder de brug bevinden zich nu onder meer een supermarkt en andere winkels, een skatepark, sportvelden, een park, een speeltuin en een mini-haven met panoramaplatform en uitzicht over de rivier. Dat zelfs een viaduct zich kan ontpoppen tot leefbare publieke ruimte, is te danken aan een andere kijk op ‘loze ruimte’.
Hoofdrol voor de Zaan
De aanwezigheid van water doet iets met een stad. Rivieren zijn geliefde plekken om langs te wonen of recreëren. In Koog aan de Zaan was dit na de komst van de snelweg niet meer mogelijk. Inwoners wilden weer een connectie met de rivier, bleek uit de ideeën die werden ingestuurd voor het project. Daarom is er een haventje gecreëerd onder het viaduct, dat de hoofdstraat verbindt met het water. Via een steiger kun je een stukje het water op. Het panoramaplatform biedt een prachtig uitzicht over de Zaan, die zo van belang is voor de regio. Op zonnige dagen zorgt de constructie voor schaduw en weerspiegelt het water tegen de onderkant van de brug, wat een dynamische sfeer creëert. Een fijne tegenhanger voor de nadelen van deze plek, zoals het geluid en de uitlaatgassen van het verkeer.
Geen informatie over ecologische waarde
Over de ecologische waarde valt binnen de context van dit project geen relevante informatie te geven.
Ideeën van jong en oud
Een publieke ruimte is van het publiek. Het gemeentebestuur heeft dan ook goed naar de inwoners van Koog aan de Zaan geluisterd alvorens een plan op te stellen voor het viaduct. Jong en oud dienden ideeën in voor het project. Het is een hernieuwd onderdeel van het stedelijk weefsel voor de stedeling en een plek waar veel verschillende doelgroepen ‘iets te zoeken’ hebben.