Omgeving

21 schommels vormen een collectief muziekinstrument

Ieder voorjaar geeft de Canadese stad Montreal tijdens het festival Montreal’s Spring een stuk infrastructuur ‘terug’ aan de bevolking. Eén van de projecten die in dit kader zijn gerealiseerd is een serie van 21 kleurrijke schommels in de getransformeerde middenberm van een verkeersader. De schommels, die onder de naam 21 Swings door het leven gaan, leiden niet alleen tot extra beweging voor jong en oud, ze maken ook nog eens muziek.

Elke schommel maakt een eigen geluid, bijvoorbeeld van een piano, gitaar, harp of vibrafoon. Als alle 21 schommels tegelijk bewegen ontstaat er een symfonie waarin bepaalde melodieën alleen door goede samenwerking tot stand komen. De vrolijkheid die hiervan uitgaat wordt nog eens ondersteund door het licht dat alle schommels geven als ze in beweging zijn.

De interventie zorgt daarmee niet alleen voor nieuwe beleving, plezier en speelsheid in de openbare ruimte: het project heeft ook een belangrijke rol gespeeld in het leefbaarder maken van het gebied er omheen. De relatief kleine impuls die deze schommels met zich mee brengen hebben een onprettig, door infrastructuur gedomineerd stuk stad, veranderd in een plek waar mensen graag komen en zich prettig voelen. Samenwerking is daarbij het belangrijkste element volgens de initiatiefnemers van Daily Tous Les Jours, het bureau dat het project samen met professor Luc-Alain Giraldeau ontwikkelden. 21 Swings is niet zomaar een speeltoestel: het is een gigantisch collectief muziekinstrument dat mensen van alle leeftijden en achtergronden samenbrengt en daarmee nieuw eigenaarschap van de openbare gebruiksruimte creëert.