Wildlands Adventure Zoo zet toon als CO²-neutrale dierentuin

Op vrijdag 25 maart is het dan echt zover: Wildlands Adventure Zoo (voorheen Dierenpark Emmen) opent eindelijk de deuren. Het park is een nieuwe weg ingeslagen: één waarbij het sterk inzet op aspecten als duurzaamheid en energiebewustheid.

Dierenpark Emmen is altijd een voorloper geweest onder de Europese dierentuinen. De afgelopen jaren werd het echter voorbij gestreefd door andere dierentuinen. Wildlands Adventure Zoo besteedt extra veel aandacht aan duurzaamheid en energiebewustzijn, en wil daarmee de toon voor de komende jaren zetten richting andere dierentuinen.

CO2-neutraal park

Maarten Epema, adviseur duurzame innovatie bij draaijer+partners, is actief betrokken bij de realisatie van Wildlands Adventure Zoo. Aan zijn hand moet het uitgroeien tot een volledig CO2-neutraal park, waarbij er hernieuwbare energie wordt opgewekt uit onder meer zon, de drinkwatervoorraad van Emmen, en zelfs frituurolie. Ook gebruikt het park groen gas, en levert het tegelijkertijd restwarmte aan de omgeving.

Wildlands7

Wildlands Adventure Zoo werkt nauw samen met lokale partners in het realiseren van een duurzaam en CO2-neutraal park. Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) heeft een speciaal concept ontwikkeld (EQUA) waardoor het warmtenet van de dierentuin energie kan leveren aan de omgeving, waaronder het gemeentehuis van Emmen. Een andere innovatief aspect is de Bio Product Processor-installatie van TCE Gofour uit Stadskanaal, die frituurvet omzet naar biodiesel voor de voertuigen in het park.

“We hebben zoveel mogelijk gebouwd met tweedehands-, bio-biased- en lokale materialen. Een mooi voorbeeld is de biocomposietbrug”.

Wildlands5

Biocomposietbrug

Circulair denken doet Wildlands Adventure Zoo niet alleen met betrekking tot energie. Zo wordt er ook zoveel mogelijk gekozen voor lokale, gebruikte, bio-based materialen. Een goed voorbeeld is de biocomposietbrug: een brug van vlasvezel en biopolymeren. Een wereldwijde primeur voor Emmen. Ook wordt er leemgrond gebruikt die van de lokale bouwplaats komt en in Emmen is verwerkt. Erg lokaal en circulair dus!

Wildlands6

“Duurzaamheid hoeft helemaal geen geld te kosten!”

Hoezo, ‘duur’zaamheid?

Wildlands Adventure Zoo ademt één en al duurzaamheid. Het hele park, met ruim twintig gebouwen, staat in het teken van deze aanpak. Een mooi voorbeeld is de ‘grote kas’, Rimbula: een 18.500m² kas, waar zowel de energie en waterhuishouding op-en-top duurzaam zijn. En het mooie van dit alles? Met de juiste aanpak kun je duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, zonder dat het ten koste gaat van de focus op -en uitwerking van- je thema’s. In de woorden van Frankwin van Beers, directeur van Wildlands Adventure Zoo : “Duurzaamheid hoeft helemaal geen geld te kosten!”

 

Reageer op dit artikel