Omgeving

4 gadgets die het binnenklimaat verbeteren

Men is steeds meer geïnteresseerd in het zelf meten en analyseren van de persoonlijke gezondheid en leefomgeving. Tal van start-ups werpen zich daarom op het ontwikkelen van nieuwe producten om de leefbaarheid in gebouwen te meten, managen en vergroten. Wij hebben er vier geselecteerd en uitgelicht.

1. Lapka

Lapka-1

Lapka is een kleine persoonlijke leefbaarheidsmeter die kan worden aangesloten op een smartphone. Iedereen kan op die manier voor zichzelf inzicht krijgen in de luchtvochtigheid, de straling, en de aanwezigheid van elektromagnetische velden. Het hebbedingetje voor op het bureau is prachtig ontworpen en past, net als bijvoorbeeld de smartwatch die de hartslag kan meten, binnen een trend waarin mensen zelf inzicht willen vergaren in hun gezondheid.

2. Purificatum

Purificatum-1

Purificatum filtert de lucht en is niet alleen goed voor de gezondheid, maar zorgt ook voor meer productiviteit.

Industrieel ontwerper Fabian Zeijler presenteert tijdens de Dutch Design Week 2015 in Eindhoven een nieuwe lijn met producten die de luchtkwaliteit meten en verbeteren. Een van deze producten is Purificatum — een staande lamp die naast een bureau, stoel of bed kan worden gezet om de lucht plaatselijk te filteren. Dit zorgt voor een betere gezondheid, maar ook voor meer productiviteit. De ‘purifier’ doet tevens dienst als lamp die zo ingesteld kan worden dat het licht optimaal aansluit bij de gemoedstoestand.

3. NEST

NestProtect-1

NEST Protect is een slimme rookmelder die gesproken waarschuwingen geeft en nadenkt voordat hij iets zegt. Dit voorkomt bijvoorbeeld dat een aangebrande tosti voor nog meer schade zorgt. NEST Protect werkt via de smartphone, waardoor je ook als je niet aanwezig bent meldingen krijgt en kunt handelen. De rookmelder herkent verschillende soorten rook en brand en geeft instructies die daarop inspelen.

4. Qwiksense

Qwiksense-1

Er is steeds meer aandacht voor de relatie tussen de omgeving waarin mensen werken en hun productiviteit. Qwiksense biedt gebouwbeheerders via een interactieve tool de gelegenheid om op alle mogelijke manieren de leefbaarheid van een gebouw te monitoren en controleren. Meerdere sensoren in het gebouw meten niet alleen de presentaties op het gebied van energieverbruik, maar ook het binnenklimaat. Via een eenvoudige app kan dit vanaf elke plek worden bijgestuurd.

Reageer op dit artikel