Omgeving

Stal je fiets in de stad

Zeg je Nederland, dan zeg je automatisch fiets. Deze twee zijn onlosmakelijk verbonden. Zo blijkt uit cijfers van de Fietsersbond dat dagelijks ruim 5.000.000 Nederlanders op de fiets stappen voor zo’n 14.000.000 ritten.

In veel grote steden is het aantal mensen dat bijvoorbeeld op de fiets naar het werk gaat de afgelopen jaren gestegen. In Amsterdam is het zelfs zo dat sinds 2008 de fiets het meest gebruikte vervoersmiddel binnen de ring is. Fietsen is populair in Nederland, zeker in drukke steden met weinig ruimte. Er doet zich juist daar echter vaak een probleem voor: waar laat je al die fietsen?

Fiets_1

In Stockholm heeft de overheid in samenwerking met architectenbureau Belatchew Architects een idee voor een grote fietsenstalling ontworpen in het centrum van de stad. Dit state-of-the-art design, dat ruimte biedt aan 700 fietsen, is naast stalling ook voorzien van een fietsenmaker, horeca, en snelle toegang tot het openbaar vervoer. Het biedt de bestaande fietsers niet alleen de mogelijkheid tot veilige en georganiseerde stalling, het moet vooral ook de overige inwoners van Stockholm stimuleren om in de toekomst de fiets te pakken. Op deze manier wil Stockholm de toekomst van de stad veilig stellen, op een duurzame en milieuvriendelijke manier.

Fiets_2

Duurzame ontwikkeling en verantwoorde groei in steden zal in de toekomst naar alle waarschijnlijkheid steeds meer op ‘groene’ vormen van mobiliteit berusten. Ook in Nederland zijn er al voorbeelden te vinden van het groeiende besef dat de fiets toch echt de toekomst heeft – zeker in de grote, drukke stad. In Utrecht wordt in 2017 een nieuwe fietsenstalling geopend die plek zal bieden aan ruim 3.200 fietsen. Ook werd recentelijk bekend dat de gemeente Amsterdam een nieuwe ondergrondse fietsenstalling wil gaan bouwen bij het  gerenoveerde Centraal Station. Het project (in afwachting van officiële goedkeuring) moet in 2021 klaar zijn en plaats bieden aan 7000 (!) fietsen. Sorry Stockholm, baas boven baas.