Leefbaar­heids­index

Stadskantoor Groningen

Een mooi, duurzaam gebouw voor een lage prijs, dat is de kracht van het kantoor van de Dienst Sociale Zaken en Werk van de gemeente Groningen. Door zijn flexibiliteit is het ook nog eens heel toekomstbestendig.

Ten zuidoosten van de stad Groningen verrijst een nieuwe wijk: Europapark. Als je Groningen kent of je houdt van voetbal, ken je deze plek wel van voetbalstadion de Euroborg, thuishaven van FC Groningen. Maar in de wijk wordt van alles ontwikkeld op het gebied van wonen, werken en ontspannen. Eind 2013 is een markant nieuw gebouw geopend in Europapark: het kantoorgebouw van de Dienst Sociale Zaken en Werk van de gemeente Groningen, kortweg SoZaWe. Het bijzondere aan dit gebouw is dat het uitblinkt in duurzaamheid, flexibiliteit en kostenefficiëntie.

Opvallend en nog wat eenzaam

In de nog wat kale omgeving van een wijk in ontwikkeling, valt het helderwitte gebouw van SoZaWe behoorlijk op. Het pand ligt aan het spoor en vlakbij het nieuw te realiseren NS-station. Aan de stationszijde is het gebouw het hoogst; aan de andere kant is het lager, waardoor het meer aansluit op de wijk. Het stationsplein heeft meerdere niveaus en het Stadskantoor Groningen sluit daarbij aan. Aan die kant is het gebouw het meest ‘open’, door middel van een enorme glazen pui.

Holle vloeren

Het gebouw is ontworpen met maximale flexibiliteit als uitgangspunt. Vooral de vloeren zijn het benoemen waard: ze zijn hol maar toch heel sterk, waardoor er weinig draagmuren nodig zijn. Installaties voor onder meer de verwarming en elektra liggen in de holle ruimte onder de vloer en zijn makkelijk te verplaatsen. Ruimtes zijn hierdoor naar behoefte in te delen. De staalconstructie van het gebouw is zelfs demontabel, omdat deze met bouten en moeren in elkaar zit.

‘De airco slaat op hol!’

In veel kantoorgebouwen kun je geen raam openen of er is iemand die roept ‘De airco slaat op hol!’ Gelukkig is dit bij het Stadskantoor Groningen beter geregeld. Je kunt gewoon een raam openzetten als je daar behoefte aan hebt, zonder dat dit de systemen beïnvloedt. Ook kun je de temperatuur zelf instellen. Speciale ‘geniuslamellen’ brengen bewegen mee met de zon, waardoor het tot diep in de ruimtes licht is terwijl te fel licht en warmte worden geweerd. De hoeveelheid CO2 wordt continu in de gaten gehouden en de ventilatie wordt daar automatisch op afgestemd. Twee grote atria met binnentuinen zorgen niet alleen voor groen en licht in het gebouw maar het zijn ook prettige ontmoetingsruimtes.

Zelfs vogels voelen zich hier thuis

Het Stadskantoor Groningen is een van de meest duurzame gebouwen in de gemeente Groningen. Het gebruikt slechts de helft van de energie die wettelijk is toegestaan. Het kantoor heeft geen cv-ketel en geen gasaansluiting, omdat het gebruik maakt van het warmtenet van het Europapark: grondwater koelt het gebouw in de zomer en verwarmt in de winter. Er is veel glas, ook in het dak, waar- door weinig kunstlicht nodig is. De gevel is extra isolerend en elektriciteit wordt opgewekt door middel van zonnecollectoren. Duurzaam gedrag wordt gestimuleerd, zo zijn er in de parkeergarage meerdere oplaadpunten voor elektrische auto’s. Ook aan de dieren is gedacht: in de gevel zijn nestkasten gemaakt voor gierzwaluwen. Dit alles resulteert erin dat het gebouw energieneutraal is en energielabel A++ heeft, het hoogst haalbare voor een gebouw.

Stap uit de trein en je bent er

Het Stadskantoor Groningen heeft voor een deel een publieke functie: Groningers kunnen hier terecht voor zaken als werk, inkom- en, uitkering en schuldhulpverlening. Daarnaast is er een openbare parkeergarage onder het gebouw. Maar het Stadskantoor Groningen is vooral een werkplek voor gemeenteambtenaren. Het is goed bereikbaar vanwege de ligging naast het station en de nabijheid van fi- etspaden en autowegen. Door de lichte en transparante entree heeft het gebouw een vriendelijk karakter.

Reageer op dit artikel