BewegenOnderwijs

Sporten op de buitenschoolse opvang

Sinds 2007 zijn scholen verplicht om buitenschoolse opvang te regelen voor leerlingen die dit behoeven. Over de afgelopen jaren heeft zich een trend ontwikkeld waarbij de BSO in multifunctionele accommodaties wordt ondergebracht, met alles onder één dak. In de praktijk betekent dit dat kinderen van 8.30 tot 18.00 uur op dezelfde locatie hun dag doorbrengen.

Sporten op de BSO

In toenemende mate worden de naschoolse activiteiten meer toegespitst op de ontwikkeling en interesses van de kinderen. Zo kunnen zij ook na schooltijd het beste uit zichzelf halen, en doen wat ze leuk vinden. Naast activiteiten op het gebied van kunst en cultuur (“creatieve ontwikkeling”) en natuur is zeker ook sporten een populaire bezigheid op de buitenschoolse opvang. Veelal wordt dit aangeboden — en vindt dit plaats — in samenwerking met lokale sportclubs. Zo komen school en sportvereniging dichter bij elkaar te staan, en vervagen langzaam maar zeker de grenzen tussen deze twee ‘instellingen’. Sportclubs geven lessen in en rond schoolgebouwen, en scholen maken gebruik diverse sportaccommodaties voor de buitenschoolse (sport)activiteiten.

Touwtrekken

De BSO wordt steeds meer in multifunctionele accommodaties ondergebracht, met alles onder één dak.

Tennis

Of het nu bij Sport BSO ‘Oberon Sport’, BSO Sport ‘Topkids’ of ‘Woest Zuid’ is, kinderen kunnen er terecht voor een grote veelzijdigheid aan sport- en spelactiviteiten. Variërend van tennis tot voetbal, en van verstoppertje tot tikspelletjes, de combinatie van BSO en sport is er één die de kinderen veel voordelen biedt. Ze zijn buiten, kunnen hun energie kwijt, en werken tegelijkertijd aan hun gezondheid en sociale vaardigheden. Dat er daarnaast een ‘opvang’ is voor de kinderen van werkende ouders, maakt de combinatie BSO en sport een win-winsituatie.