Sneak preview: inzendingen leefbaarste gebouw

Op 22 november wordt bekend welk gebouw de winnaar is van de leefbaarheidsprijs. Na onze oproep in NRC Handelsblad en op sociale media, kregen we tientallen reacties binnen. Hier alvast een tipje van de sluier – welke bijzondere inzendingen kregen we zoal binnen?

Unipro – Haaksbergen

LeefbaarsteGebouw-2

Deze vloerenfabrikant in het oosten van het land heeft naar eigen zeggen ‘de groenste fabriek van Nederland’. Zo wordt er CO2-neutraal geproduceerd en heeft het pand een groen dak. De werknemers werken in een lichte ruimte waar het klimaat met sensors wordt geregeld.

KinderOOGcentrum – Rotterdam

LeefbaarsteGebouw-3

Naar het ziekenhuis is niet leuk, soms zelfs een beetje eng. Het KinderOOGcentrum heeft er alles aan gedaan om deze ervaring zo prettig mogelijk te maken. De inrichting is licht en vrolijk, er is een verhoging bij de balie zodat kinderen op gelijke hoogte staan met volwassenen, en er hangt leuke, kleurrijke kunst.

Rozet – Arnhem

LeefbaarsteGebouw-4

In het gebouw Rozet zijn de bibliotheek, de volksuniversiteit, een kunstbedrijf, het erfgoedcentrum en een café gevestigd. De branchevereniging van architectenbureaus BNA verkoos het eerder dit jaar tot het beste gebouw van 2014. In het pand loop je, alsof je nog op een openbare weg bent, als vanzelf naar boven langs alle organisaties. Rozet is een gebouw ‘dat zowel een weldadige ruimte, rust, gemoedelijkheid en kwaliteit uitstraalt’, schreef de inzender.

De Nieuwe Stad – Amersfoort

LeefbaarsteGebouw-5

Een innovatieve microstad waar plaats is voor ondernemers, wonen, stadslandbouw en cultuur. De menselijke maat vormt de leidraad in de voormalige Prodentfabriek.

Waanders In De Broeren, Broerenkerk – Zwolle

LeefbaarsteGebouw-1

“Deze plek is inspirerend voor zowel bezoekers als de mensen die er werken. Soms vergeet ik gewoon dat ik aan het werk ben!”

In deze voormalige kerk is nu een boek- en cadeauwinkel met brasserie gevestigd. Deze plek is inspirerend voor zowel bezoekers als voor mensen die er werken, schreef de inzender ons. “Soms vergeet ik gewoon dat ik aan het werk ben!”

Universiteitsbibliotheek – Utrecht

LeefbaarsteGebouw-6

“Toen ik bouwkunde studeerde aan de Hogeschool Utrecht ging ik liever naar de Universiteitsbibliotheek dan naar de bibliotheek van mijn eigen faculteit”, schreef de inzender. “Het was het half uur fietsen meer dan waard.” Ze noemt het gebouw ‘spannend en interessant’ door de zwevende trappen, gigantische overspanningen, doorkijkjes en vides. “Maar ook hing er een serene sfeer en was de akoestiek erg prettig. Ik kon me altijd goed focussen daar. Was ik nog maar student!”

’t Berflo – Hengelo

LeefbaarsteGebouw-7

Een gebouw zonder gangen: dat mag opvallend genoemd worden. In ’t Berflo, waar een school, kinderopvang en jeugdzorg zijn gevestigd, ga je van plek naar plek. Het centrale grand café kijkt uit op de monumentale boom waar het gebouw omheen is gebouwd. Het is licht door de hoge plafonds, heeft een prettig klimaat zonder dat je lelijke installaties ziet, en de akoestiek is ‘perfect’.

Reageer op dit artikel