Omgeving

Regenwater als bier voor een ‘rainproof’ stad

Sinds kort is Nederland een nieuwe bar rijker, maar niet zomaar een. Rainbar is de enige echte bar waar het binnen regent. Gewapend met regenpakken en vol enthousiasme is hij in gebruik genomen tijdens Rooftop Festival ROEF in Amsterdam in juni.

Zodra de regen in de Rainbar naar beneden valt, komt het bier, gemaakt van regenwater, op tafel. Het doel van Rainbar is om op ludieke wijze de bewustwording rond wateroverlast en klimaatadaptatie te vergroten en discussie uit te lokken. In partnership met Rainbar maakt Amsterdamse bierbrouwerij Rainbeer uitstekend gebruik van de mogelijkheden van daken en regenwater. In samenwerking met andere speciaalbierbrouwerijen uit Amsterdam, Leeuwarden and Den Helder maken zij verfrissende biertjes van regenwater om op die manier de stad ‘rainproof’ te maken. Voor het brouwen van bier is veel water nodig. Het gebruik van regenwater is een win-win situatie volgens Joris Hoebe, de initiatiefnemer.

De Rainbar op Kwakoe Festival in Amsterdam

Zo ziet de Rainbar er uit als het regent

Wat hebben we aan bier dat gebrouwen is met regenwater?

Op sommige plekken op zal klimaatverandering zorgen voor langere perioden van droogte. In Nederland zal klimaatverandering vooral zorgen voor extremer weer en meer neerslag. Al het extra water uit regenbuien zal vooral in steden zorgen voor problemen. Omdat regenwater moeilijk in de bodem kan verdwijnen vanwege de verharde (bestrate) bodem zullen kelders en straten overstromen en zullen delen van straten kunnen inzakken. Steden zullen er voor moeten zorgen dat regenwater langer wordt vastgehouden voordat het de grond bereikt om overstromingen en grondverzakkingen te voorkomen.

Een plek waar water uitstekend vastgehouden kan worden is op daken. Groene daken kunnen water vasthouden, maar ze hebben ook andere voordelen zoals een uitstekend isolerend vermogen en een positieve invloed op de stedelijke biodiversiteit. Momenteel wordt in Amsterdam slechts 2% van de daken gebruikt. Er liggen dus genoeg mogelijkheden voor vergroening en waterretentie op de overige 98% van het dakoppervlak in Amsterdam. Door regenwater niet te zien als last maar als een bruikbaar goed kan wateroverlast door extreem weer worden aangepakt met een creatief resultaat