Healthy Urban OfficeInterview

‘Plannen voor groen, gezond en slim kantoor moeten praktisch zijn, niet utopisch’

Op 24 mei wordt de winnaar van de Healthy Urban Office Challenge 2017 bekendgemaakt. De Amersfoortse milieuwethouder Menno Tigelaar (ChristenUnie) is lid van de jury die gaat bepalen welk plan voor een groen, gezond en slim kantoorgebouw het meest inspirerend is. Tot 28 april kunnen kantooreigenaren en –gebruikers projecten aanmelden.

De Healthy Urban Office Challenge gaat over groene, gezonde en slimme kantoren. Hoe ervaart u uw eigen werkplek?

“Het stadhuis van Amersfoort is een oud gebouw en dat merk je. Het binnenklimaat is slecht en de temperatuur wisselt erg snel: in de winter is het koud en in de zomer is het heet. Als ik hier een hele dag zit, dan word ik redelijk moe. En dan valt mijn kamer nog mee: ik hoor van ambtenaren dat ze in veel te hete hokken zitten. Gelukkig zijn er in de ruimte naast mijn kamer bureaus waar je staand of fietsend kunt werken, dat maakt je weer even wat fitter.”

Waarom vindt u het zo belangrijk dat bedrijven en organisaties investeren in hun kantoorgebouwen?

“Ten eerste vanwege de duurzaamheid: het is hard nodig om minder energie te verbruiken en dat hebben we ook vastgelegd in de klimaatdoelstellingen. Maar het gaat ook om de gezondheid van de medewerkers. Hun werkplezier en productiviteit gaat erop vooruit in een goed gebouw dat gezond gedrag stimuleert. Dat merk ik zelf ook: ik voel me beter als ik de trap pak in plaats van de lift. En vergaderen in een kamer met veel daglicht is prettiger dan in een catacombe.”

“Werkplezier en productiviteit gaan erop vooruit in een goed gebouw dat gezond gedrag stimuleert.”

Wat doet de gemeente Amersfoort om dat te stimuleren bij gebouweigenaren en -gebruikers?

“Wij brengen partijen als vastgoedeigenaren, bouwers en adviseurs die met die thema’s bezig zijn, bij elkaar. We geven informatie over de mogelijkheden om je gebouw groen, gezond en slim te maken en organiseren bijeenkomsten om die partijen aan elkaar te verbinden.”

Wat vindt u een inspirerend voorbeeld van een groen, gezond en slim gebouw?

“Het Groene Huis in Amersfoort, dat vorig jaar is geopend. Dat is een centrum voor natuur- en milieueducatie. Er zijn allerlei slimme, low tech én high tech duurzaamheidsoplossingen toegepast, zoals natuurlijke zomernachtkoeling en een begroeide pergola voor isolatie en schaduw. Daarnaast is het een prettig en mooi gebouw met bijna alleen maar hout en veel daglicht. Het staat in de groene omgeving van een park. De inrichting is circulair, zelfs de haakjes voor de jassen zijn hergebruikt.”

Het Groene Huis in Amersfoort.

Waar gaat u als jurylid op letten als de genomineerden bekend zijn?

“Ik ga vooral letten op hoe concreet de plannen zijn en of ze goed uitvoerbaar zijn op de korte termijn. Het bedrijf moet serieus met de thema’s groen, gezond en slim bezig zijn en het moet een voorbeeld kunnen zijn voor anderen. Het is mooi als de winnaar andere gebouweigenaren ertoe kan aanzetten ook eens na te denken over hun pand. De plannen moeten dus niet utopisch zijn, maar heel praktisch.”

“Je hebt als werkgever voordeel van een groen, gezond en slim pand. Laat zien wat je doet en wees een voorbeeld voor anderen.”

Wat is uw oproep aan kantooreigenaren om mee te doen aan de HUOC?

“Je kunt als werkgever voordeel hebben bij een groen, gezond en slim pand. Naast een lagere energierekening verhoog je het werkplezier en de productiviteit van je medewerkers. Dat resulteert in lager ziekteverzuim. Laat dus zien wat je doet op dit gebied en wees een voorbeeld voor andere bedrijven. Daarbij: het prijzenpakket ter waarde van 20.000 euro is ook een mooie stimulans om aan de Challenge mee te doen.”

Reageer op dit artikel