InterviewZorg

Ouderen en studenten onder één dak

In woonzorgcentrum Humanitas in Deventer wonen ouderen en studenten samen in één gebouw. Dit studentenhuis voor bejaarden is een inspirerend voorbeeld van een sociale energieopwekker. Wij spraken met Gea Sijpkes, directrice van Humanitas.

Gea Sijpkes is directrice bij Humanitas in Deventer en bedacht het in 2012 gestarte woonstudenten-concept. “Tot nu toe werkt het hele concept enorm goed”, zegt ze. “Het principe van woonstudenten komt voort uit het feit dat er een groot probleem is binnen de ouderenzorg: eenzaamheid. Hoe kan de leefomgeving van ouderen verbeterd worden en tegelijkertijd de eenzaamheid worden teruggedrongen?”.

Humanitas-3

Het antwoord: studenten. “Studenten hebben tegenwoordig moeite met het vinden van geschikte woonruimte. Door dit probleem te combineren met dat van eenzaamheid onder ouderen, slaan we eigenlijk twee vliegen in klap”, zegt Sijpkes. Met het woonstudenten-concept bij Humanitas snijdt het mes aan twee kanten: studenten wordt gratis woonruimte aangeboden in het woonzorgcentrum, waarvoor ze geen huur hoeven te betalen. Daar tegenover staat dat zij niets meer dan ‘een goede buur’ moeten zijn voor hun medebewoners: de ouderen. Sijpkes: “Dit betekent simpelweg dat ze contact hebben met alle medebewoners, in welke vorm dan ook. Dit kan variëren van het doen van boodschappen of samen eten, tot het spelen van een spelletje of het geven van computerles. Je ziet dat er echt iets gebeurt – ze brengen een glimlach op het gezicht van de ouderen, en zichzelf”.

“Een van de ouderen zei ooit: Dit is zelfs beter dan een huisdier. Nu krijg ik écht een knuffel!”

Volgens Sijpkes zit het succes van het woonstudenten-concept deels ook in de manier waarop er met elkaar wordt omgegaan: “We stellen een aantal ruwe regels op, en uiteraard wordt er gekeken naar de profielen van de studenten en worden ze min of meer ‘gescreend’. We willen wel zeker weten dat de jongeren het ook echt willen, en ze zich zullen inzetten voor de ouderen. Verder laten we het vooral over aan de studenten zelf, en met resultaat: iedereen is blij!”. De ouderen leren nieuwe dingen en hebben aanzienlijk meer sociaal contact, waardoor zij zich minder eenzaam voelen. Tegelijkertijd leren ook de studenten dingen bij en horen zij verhalen over vroeger. Ook de ouders van de studenten reageren enthousiast.

Het woonstudenten-concept van Humanitas snijdt aan twee kanten, en slaat min of meer twee vliegen in één klap.

Humanitas-2

Het woonstudenten-concept van Humanitas is een groot succes. Vanuit onder andere Singapore en New York zijn al delegaties komen kijken om zich te laten inspireren. Het is een innovatief concept dat werkt: daar waar het besparen van kosten altijd voorop staat in de zorg, laat het woonstudenten-concept zien dat een kostenbesparing prima hand in hand kan gaan met een vergroting van het sociale welzijn en de leefbaarheid van ouderen en ouderenzorginstellingen. Wat Humanitas voor elkaar heeft gekregen is het perfecte voorbeeld van een sociale energieopwekker. Sijpkes: “Ik kan anderen alleen maar aanmoedigen om hetzelfde te doen!”

Het woonstudenten-concept van Humanitas in Deventer is een inspirerend voorbeeld van hoe de leefbaarheid en sociale dynamiek in ouderenzorggebouwen vergroot kan worden – een echte sociale energieopwekker. Is dit iets voor u? Bent u geïnteresseerd? Laat het ons weten!