Onderwijs

‘Nieuwe’ Hogeschool Rotterdam duurzaam en toekomstbestendig

Het nieuwe schooljaar is op de Hogeschool Rotterdam goed begonnen. Speciaal ter gelegenheid werd het nieuwe gebouw, waarin duurzaamheid en flexibiliteit centraal staan, officieel geopend en in gebruik genomen.

De architecten van Paul de Ruiter Architects hebben zich ontfermd over het gebouw van de Hogeschool Rotterdam (locatie Kralingse Zoom). Waren voorheen de economische opleidingen van de Hogeschool verspreid over meerdere locaties, nu zijn ze onder gebracht onder één dak. De circa 11.000 studenten en 850 werknemers delen hetzelfde campusgebouw, dat bestaat uit aan vier elkaar gekoppelde bouwdelen door middel van transparante gebouwhoge portalen.

(Bron: Paul de Ruiter)

Duurzaam en toekomstbestendig

Ook in het nieuwe schoolgebouw van de Hogeschool Rotterdam zijn duurzaamheid en toekomstbestendigheid centrale thema’s. Het ontwerp van het gebouw ontving een BREEAM Excellent certificaat vanwege het duurzame karakter. Door het gebruik van veel glas in onder meer de gevels en daken komt veel natuurlijk daglicht het gebouw binnen. Er komt veel frisse lucht binnen dankzij de natuurlijke ventilatiesystemen, die zelfstandig per ruimte kan worden geregeld dankzij speciale geveldelen. Verder wordt er regenwater opgevangen dat wordt gebruikt voor het doorspoelen van sanitair. Ook is er uitgebreid aandacht besteed aan een prettige akoestiek en de aanwezigheid van groen. Het gevolg: een aangenaam binnenklimaat en een flinke energiebesparing.

(Bron: Paul de Ruiter)

Het Nieuwe Studeren

Het gebouw speelt sterk in op het idee van ‘Het Nieuwe Studeren’. Door het flexibele karakter, gekenmerkt door verschillende studielandschappen en de aanwezigheid van grote openbare ruimtes, worden interactie en diverse vormen van onderwijs gefaciliteerd en gestimuleerd. Dit bevordert de optimale kennisuitwisseling tussen studenten en docenten, en stelt studenten in staat te leren op de manier die ze het meest ligt. Openbare ruimte is sowieso een belangrijk aspect in het nieuwe gebouw: de zogeheten ‘studiestraat’ loopt dwars door het gebouw en komt uit op het atrium, het (sociale) hart van het gebouw.

Meer inspiratie voor onderwijsgebouwen en de leeromgeving? Bekijk dan onze purple paper ‘De ideale mbo-leeromgeving voor nu en de toekomst‘.

Reageer op dit artikel