KantorenOmgeving

Neem een voorbeeld aan deze gezonde kantoren!

Gezonde kantoren zorgen voor gemotiveerde, productieve medewerkers. Welke bedrijven zijn een voorbeeld op dat gebied? Een top 3 van inspirerende voorbeelden.

Arup, Boston (Verenigde Staten)

Ken je die typische geur van een nieuw ingericht pand? Een geurmengsel van lijm, verf en nieuwe meubels hangt nog weken in de lucht. Daar hadden de medewerkers van ingenieursbureau Arup in Boston geen last van toen ze hun nieuwe kantoor betrokken. Alles is gemaakt van materialen die geen chemicaliën bevatten en dus niet irriterend zijn.

© Darrin Hunter (Courtesy Dyer Brown)

Werken kan hier op allerlei manieren: er zijn zit-stabureaus, stilteplekken en samenwerkplekken. Er zijn geen snackautomaten, maar wel een waterfilter, een gezonde lunch en een kantoorindeling die lichamelijke activiteit bevordert. Bovendien zijn er douches zodat mensen voor of na het werk kunnen sporten. Uiteraard is ook aan het binnenklimaat gedacht: de ventilatie bevordert de luchtkwaliteit en het licht past zich in helderheid en kleur aan het bioritme aan.

Medibank, Melbourne (Australië)

Bij Medibank in Melbourne, de grootste zorgverzekeraar van Australië, kunnen medewerkers kiezen uit maar liefst 26 werksettings: van liggend in het gras tot staand achter een bureau. Bewegen is belangrijk: er is een sportveld op de begane grond en fietsers hebben een eigen ingang waar ze zo het gebouw in kunnen fietsen.

© Hassell Studio

Bij het pand horen een tuin en een demonstratiekeuken waar werknemers én buurtbewoners gezonde gerechten kunnen proeven. Ook aan groen is gedacht: er staan 2.300 planten en twee plantenwanden. Samen zorgen deze voor gezondere lucht en minder stress. Het licht volgt het ritme van de dag.

© MaterialiCasa

Medewerkers én werkgever hebben baat bij de focus op gezondheid: na vier maanden gaf 66 procent van de medewerkers aan productiever te zijn dan voorheen, en zei 70 procent zich gezonder te voelen. Daarnaast stelde 80 procent meer samen te werken in het nieuwe gebouw. Het ziekteverzuim daalde met 5 procent.

American Society of Interior Designers, Washington (Verenigde Staten)

Duurzaamheid en welbevinden stonden centraal in het ontwerp van het kantoor van de American Society of Interior Designers (ASID) in Washington. Frisse lucht, schoon water, gezonde voeding, prettig licht, uitstekende akoestiek en comfort: het is allemaal aanwezig.

© Perkins Will

De architecten hadden als uitgangspunt dat de mens het best gedijt in een natuurlijke omgeving, het zogenaamde ‘biofilisch’ design. Dit uit zich in het gebruik van natuurlijke materialen, licht dat zich aanpast aan het bioritme, de aanwezigheid van veel groen, vormen en patronen die in de natuur voorkomen en uiteindelijk een ervaring die alle zintuigen aanspreekt.

Meer inspiratie voor de kantooromgeving? Bekijk dan onze purple paper ‘Op weg naar groene, gezonde, slimme kantoren‘.

Reageer op dit artikel