Onderwijs

Knoop in je schoolgebouw

In Vietnam is een kleuterschool gebouwd voor kinderen van arbeiders die werken in de schoenenfabriek van Dong Nai. Het is een school met veel groen en door slim te bouwen duurzaam. De belangrijkste eis van architectenbureau Vo Trong Nghia Architects is dat het gebouw kan bijdragen aan kennis van kinderen over het zelf verbouwen van voedsel.

KnoopSchool-1

De vorm van het gebouw is een knoop. Het dak, waarop gras en planten zijn aangelegd, is makkelijk toegankelijk door de twee opgangen. Het dak is ook de plek waar de groentetuintjes zijn aangelegd en kinderen les krijgen over agricultuur.

“De belangrijkste eis is dat het gebouw kan bijdragen aan kennis van kinderen over het zelf verbouwen van voedsel.”

KnoopSchool-2

Door slim geplaatste ramen wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van daglicht in het gebouw. Daarnaast zorgt dit ook voor een goede luchtcirculatie. Hierdoor is het gebouw, ondanks het tropische Vietnamese klimaat, zonder airconditioning uitgerust. Verwarming van water gebeurt door middel van zonne-energie. Tot slot wordt het afvalwater van de schoenenfabriek opgevangen om planten water te geven en toiletten door te spoelen.

Reageer op dit artikel