Klushuizen verbeteren leefbaarheid in kwetsbare wijken

De Klushuizen in de Rotterdamse wijk Spangen werden eind september in NRC Handelsblad uitgeroepen tot het meest leefbare gebouw van Nederland in de categorie wonen. Maar deze klushuizen zijn niet alléén te vinden in Spangen.

Kluishuis-1

“Behalve dat het voor de klussers een mogelijkheid is om voordelig en in eigen beheer een huis te renoveren, wordt ook de leefbaarheid van de buurt verbeterd.”

Wat is begonnen in Rotterdam, wordt nu ook toegepast in Haarlem, Utrecht, Arnhem en Amsterdam. Op verschillende plekken in deze steden worden vervallen panden opgeknapt in particulier beheer. Enthousiaste klussers kunnen zich inschrijven voor de woningen en pakken de panden gezamenlijk aan. Deze Klushuizen worden onder de marktwaarde verkocht, maar hier zitten wel voorwaarden aan verbonden: er zit een deadline en kwaliteitseis aan de renovatie en de kopers moeten er na de renovatie zelf een aantal jaar blijven wonen.

Eindgebruiker als opdrachtgever

Het concept van klushuizen past in een beweging die gaande is in de bouwwereld waarbij eindgebruikers in een eerder stadium worden betrokken bij het ontwikkelproces. In klushuizen zijn de eindgebruikers zelf de opdrachtgever. Beslissingen over en gezamenlijke ruimtes en het casco worden genomen door collectief van klussers is een blok en de renovatie van de eigen woning is helemaal in particulier beheer van de klussers. De klussers krijgen zo de vrijheid om hun nieuwe woning naar eigen smaak te renoveren.

Kluishuis-2

Behalve dat het voor de klussers een mogelijkheid is om voordelig en in eigen beheer een huis te renoveren, wordt ook de leefbaarheid van de buurt verbeterd. De meeste kluswoningen worden aangeboden in kwetsbare wijken en trekken een doelgroep aan die zich anders niet snel zou vestigen in die wijk. Zo wordt gezorgd voor een diverse samenstelling van opkomende wijken. Ook leegstaande schoolgebouwen of kantoorpanden worden aangeboden als klushuis. Het oplossen van leegstand van deze gebouwen en het opknappen van vervallen huizen geeft een impuls aan de hele wijk. Dus de klushuizen zijn niet voor niets in The Optimist aangewezen als meest leefbare project in de categorie wonen. Het betrekken van bewoners bij renovatie van hun toekomstige huis, het oplossen van de leegstand en het aantrekken van een nieuwe groep bewoners dragen allemaal bij aan de leefbaarheid van kwetsbare wijken.

Reageer op dit artikel