Kantoren

In 7 stappen naar een ‘zero waste office’

Kantoren zijn niet alleen een van de grootste vervuilers in termen van CO2-uitstoot, ook worden er dagelijks vrachtwagens vol afval vandaan gehaald. Hoe kun je de afvalstromen op kantoor beperken of zelfs helemaal stoppen?

Stap 1: Analyseer wat eruit gaat

Het begin van de oplossing is weten wat er nou eigenlijk allemaal wordt weggegooid op kantoor. Dus ja, duik de prullenbakken in en categoriseer het afval. Gaat het om etensresten, papier, verpakkingsmateriaal of ander soort afval? Waar komt het vandaan, kan de bron worden aangepakt of kan het worden gerecycled?

Stap 2: Reduceer het afval bij de bron

Wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit. Pas je werkwijze hierop aan. Wil je bijvoorbeeld de containers vol oude printjes en ander papier reduceren, zorg dan dat je kantoor zo veel mogelijk papierloos wordt. Dat betekent niet alleen dat je moet digitaliseren, maar ook dat je moet kijken naar alternatieven voor servetten en papieren handdoekjes. ICT-bedrijf Decos bande zelfs het wc-papier uit het pand.

Stap 3: Ga voor hergebruik

Balpennen zijn in onze wegwerpmaatschappij zo gewoon dat we niet eens nadenken over de ecologische voetafdruk ervan. Ga over op vulpennen of beter: schaf ‘analoog schrijven’ helemaal af, dat scheelt ook notitieblokken. Ook in de kantine kan er een grote slag worden gemaakt door af te stappen van plastic verpakkingen.

Stap 4: Recycle of composteer

Moet er dan toch iets worden weggegooid, zorg er dan voor dat het gerecycled of gecomposteerd kan worden. Er is composteerbaar servies en bestek, er zijn zelfs composteerbare pennen. Let ook op verpakkingsmateriaal: kies voor biologisch afbreekbaar ‘plastic’ waar het kan. Nog beter is het als je voor het composteren niet afhankelijk bent van de gemeente, maar als je dit zelf doet. Dat kan bijvoorbeeld met de composteermachine van EcoCreation.

Stap 5: Kies voor delen

Waarom moet iedere afdeling of kamer een eigen printer hebben? En wat te denken van abonnementen op kranten of vakbladen? Ook kantoorgerei als nietmachines of prullenbakken kunnen makkelijk gedeeld worden.

Stap 6: Stel eisen aan leveranciers

Werk samen met leveranciers die gelijke waarden hebben op het gebied van duurzaamheid. Zo zit je niet ongevraagd met andermans rommel. Of, zoals Jack Stuifbergen van Breedweer Facilitaire Diensten het aan zijn leveranciers formuleert: ‘Rot op met je troep’. Het bedrijf stelt als voorwaarde dat leveranciers steeds meer op een circulaire basis gaan werken en hun eigen producten weer terugnemen zodra de levensduur ervan is beëindigd.

Stap 7: Leer van elkaar en deel je succes

Niemand is vóór meer afval. Inspireer daarom andere ondernemers om ook minder afval te produceren én kijk hoe andere bedrijven dit aanpakken. Kijk ook welke werknemers echt enthousiast zijn over je zero waste-beleid en laat ze meedenken over slimme oplossingen.

 

Meer inspiratie voor de kantooromgeving? Bekijk dan onze purple paper ‘Op weg naar groene, gezonde, slimme kantoren‘.

Reageer op dit artikel