Hoe brievenbusstickers de deeleconomie in buurten nieuw leven inblazen

Een pastamachine, tent, rijstkoker, wafelijzer of slee. Hoogstens twee keer per jaar komen ze uit de kast en daarbuiten liggen ze vooral stof te vangen en staan ze in de weg. In Zwitserland werden stickers bedacht die het eenvoudig maken om ongebruikte huishoudelijke attributen met je buren te delen.

Pumpipumpe

Het setje brievenbusstickers van het Zwitserse Pumpipumpe stelt je in de gelegenheid om aan te geven welke van jouw spullen door een buurman of buurvrouw gebruikt mogen worden. De stickers, die tegen betaling van €4 verzendkosten besteld kunnen worden, bestaat uit iconische illustraties van allerlei spullen die geschikt zijn om af en toe uit te lenen. Het werkt heel simpel: als je een decoupeerzaag hebt liggen die je best wilt uitlenen, plak je het stickertje van de decoupeerzaag op je brievenbus. Buurgenoten weten dan dat ze bij jou kunnen aankloppen als ze zo’n apparaat nodig hebben.

Delen is het nieuwe hebben

Delen is het nieuwe hebben. Pumpipumpe wil dat consumptiegoederen efficiënter worden gebruikt en stelt zich daarnaast tot doel om de sociale cohesie en leefbaarheid in buurten weer op gang te brengen in een tijd dat mensen liever met een beeldscherm dan met de buurman communiceren. In dat kader is dit initiatief interessant. Er zijn de laatste jaren al andere deelinitiatieven opgekomen, zoals de website Peerby en Neighboorgoods. Dit zijn echter platforms die ironisch genoeg het gebrek aan burencontact proberen op te lossen via de digitale weg. Met Pumpipumpe is het allemaal veel makkelijker. Je plakt een aantal stickers op je voordeur of brievenbus en je buren weten meteen wat ze aan je hebben.

In hoeverre dit allemaal ook echt gaat werken is natuurlijk de vraag. Hoe weten je buren wat die stickers op je brievenbus precies betekenen? En wie gaat, zoekend naar een boormachine, eerst alle brievenbussen in de buurt langs alvorens naar de bouwmarkt te stappen om zichzelf op één te trakteren? In actieve buurten waar men elkaar al kent en waar het systeem uitgelegd of doorverteld wordt is dit een interessant initiatief. Dat geldt ook voor flats waar alle brievenbussen geclusterd zijn. Als je een diaprojector nodig hebt loop je gewoon even naar het bellenbord om te kijken wie van je buren er nog één heeft liggen. En zo spreek je ook nog eens iemand.