Het balkon van de toekomst is een wandelpad

Wanneer men niet op de begane grond woont of werkt, wordt het ontbreken van een tuin in veel gevallen als nadeel ervaren. Kleine, braaf gegroepeerde balkons bieden voor veel mensen vaak het enige alternatief om even snel naar buiten te gaan, maar echt genieten van een groene omgeving zit er daardoor meestal niet in. Althans…

Balkon-2

Het Poolse Zalewski Architecture Group heeft een concept ontworpen waarbij balkons niet langer als strakke betonblokken worden gezien: in hun ontwerp is het balkon een avontuurlijk groen, kronkelend pad, dat bewoners of werknemers op hoger gelegen etages van bouwblokken wél laat genieten van een groene omgeving. Het ‘groene wandelpad’ biedt mensen de mogelijkheid om eenvoudig naar buiten te gaan. Na uren gefocust te hebben gewerkt kun je nu vanuit je kamer zo het groene wandelpad oplopen, en genieten van een wandeling in de frisse buitenlucht.

“Na uren gefocust te hebben gewerkt wandel je vanuit je kantoor zo het groene wandelpad op, om te genieten van een wandeling in de buitenlucht.”

Balkon-3

De groene en speelse verschijning van het pad draagt niet alleen bij aan ontspanning en plezier onder de gebruikers, het zorgt ook voor de opwaardering van een vaak saaie en grijze binnenplaats. Groene wandelpaden op hoogte zijn niet compleet nieuw: zo is er het bekende voorbeeld van de High Line in New York, of het Boomkroonpad in het Drentse Drouwen. Hier heeft het pad eigenlijk de status van een balkon, en dat maakt het project uniek. Wie kan er nou een wandeling maken op zijn eigen balkon?

Reageer op dit artikel