Leefbaar­heids­index

Groot Klimmendaal

De ruimte, sfeer en omgeving van revalidatiecentrum Groot Klimmendaal geven een duidelijk signaal: hier wordt gewerkt aan herstel. Maar dan wel in een aangename omgeving waar mensen ook voor hun plezier komen, omdat het gewoon heerlijk is om er te zijn.

Je hebt een flinke optater gehad door een ongeluk en een operatie, of een progressieve ziekte. Je voelt je moe en je hebt nog een lange weg te gaan: de revalidatie. Als dat maar niet in een donkere, deprimerende kelder van een ziekenhuis is, denk je bezorgd. Wat een verademing is het als je aankomt in de bosrijke omgeving van revalidatiecentrum Groot Klimmendaal in Arnhem. Hier krijg je meteen energie om aan je herstel te gaan werken.

Wisselwerking tussen binnen en buiten

Groot Klimmendaal is groot, maar door de boomschorskleurige gevel en de vele ramen gaat het gebouw goed op in zijn omgeving. De schutkleur geeft het een bescheiden karakter. Door alle functies in één gebouw te concentreren in plaats van er een soort bedrijventerrein voor zorg van te maken, blijft er meer ruimte over voor de natuur om het gebouw heen. De verschillende lagen, kolommen en ramen zorgen voor een wisselwerking tussen binnen en buiten. Wie buiten staat, wordt uitgenodigd door het gebouw; als je binnen bent, word je verleid om het bos in te gaan.

Improviseren

Behalve het flexibele casco is er aan het gebouw niet veel aanpasbaar. De ontwerper had met zijn tijdloze ontwerp een duidelijke visie en om die te waarborgen is het niet mogelijk om in Groot Klimmendaal ingrijpende aanpassingen te doen. Soms levert dat onhandige situaties op: de balie in de kantine is op barhoogte en dat is niet handig voor mensen in een rolstoel. Het is dan een kwestie van improviseren en overleggen om tot oplossingen te komen.

Sneller herstellen

Het fijne aan Groot Klimmendaal is dat het niet de medische of zelfs droefgeestige uitstraling heeft van sommige andere revalidatiecentra. Toch merk je, eenmaal binnen, dat alles is gericht op beter worden, opkrabbelen en opleven. Op de gang komt er iemand voorbij op een revalidatiefiets, in een zaal verderop doet een groepje aan tai chi, en zelf voel je je alsof je een boswandeling aan het maken bent, zo licht en open is het gebouw. Ook de heldere, frisse kleuren, de mooie houten trappen en de vides dragen bij aan die beleving. Aan de mensen die hier werken merk je dat ze trots zijn op deze plek en je intuïtie zegt je dat deze omgeving een positief effect zal hebben op je herstel.

Robuust en duurzaam

Een gebouw dat zó is verbonden met de natuur, daar moet haast wel een duurzaam aspect aan zitten. Allereerst zijn de gebruikte materialen erg robuust waardoor ze een lange levensduur hebben. Verder wordt er gewerkt met een warmte-koudeopslag om energie te besparen bij het verwarmen en koelen van het pand.

Minder hekken, meer verbinding

Groot Klimmendaal is onderdeel van een park, en dat park is onderdeel van een woonwijk. In een nieuw plan is dan ook vastgelegd om aansluiting te zoeken met de buurt en haar bewoners. Letterlijk, door de hekken weg te halen en het terrein open te stellen, maar ook inhoudelijk, door voorzieningen als de sportzaal, het zwembad en het restaurant toegankelijk te maken voor bewoners en schoolkinderen uit de wijk. Daarnaast verrijzen in de toekomst nog een school en een woongebouw in het park, zodat er nog meer mix en interactie ontstaat. De betrokkenheid van het personeel is groot: dankzij hen zijn er een theaterzaal en een Ronald McDonaldhuis bijgekomen.

Reageer op dit artikel