Leefbaar­heids­index

Gemeente Hardenberg

Of je er nu werkt of er je rijbewijs komt halen, het gemeentehuis van Hardenberg is een uitnodigend en aangenaam gebouw. Door de lichte, open ruimtes is het hier prettig verblijven. Met zijn gedurfde en toekomstbestendige ontwerp is het gemeentehuis bovendien een echt paradepaardje.

Het was voor de bewoners van het Overijsselse Hardenberg even schrikken toen het nieuwe gemeentehuis verrees. Dit was dan wel het duurzaamste gemeentehuis van Nederland, maar of het ook mooi was? Daar waren de meningen zeer over verdeeld. En was het niet erg duur? De belangstelling van het publiek was dan ook groot tijdens de open dagen na de oplevering van het goudkleurige, ronde gebouw; iedereen wilde wel eens zien hoe dit opvallende pand er van binnen uitzag. Wat bleek: van de aanvankelijke scepsis bleef na een eerste kennismaking weinig meer over.

Eigen identiteit

Met de komst van het nieuwe gemeentehuis kreeg Hardenberg een nieuw, groen stadshart. Het oude stadhuis en een aantal panden daar omheen hebben plaatsgemaakt voor een park met als middelpunt het nieuwe gemeentehuis. Daar omheen verschijnen winkels en woningen. Parkeren gebeurt nu ondergronds, in een drielaagse parkeergarage, en maakt de omgeving autovrij. Het gemeentehuis staat als een eenling in het park – met zijn gewaagde architectuur sluit hij niet aan op de omgeving. Het gebouw is autonoom, qua vorm en ook wat betreft materiaal, en creëert daarmee een eigen identiteit. Het ontwerp voor de glazen gerecyclede gevelbekleding is gebaseerd op het wapen van de gemeente.

Flexibel

Voor wie hier werkt is het nieuwe gebouw een verademing. Waar je als ambtenaar  voorheen in kleine kamertjes zat met weinig daglicht en zonder klimaatbeheersing, zijn er nu flexplekken in lichte, transparante ruimtes met een aangenaam klimaat. Je kunt het pand vrij indelen en ruimtes kunnen naar behoefte worden aangepast, omdat het pand een flexibel casco heeft. Wil je samen vergaderen, zoek je een stille, afgezonderde plek om geconcentreerd te kunnen werken of wil je je juist even ontspannen? Het gebouw voorziet in al je behoeftes.

Aangenaam klimaat

Je hebt het niet door als je een beleidsstuk schrijft of in een overleg zit, maar het gemeentehuis zit vol hightech-snufjes zodat je hier prettig kunt werken. De warmte die het betonskelet opneemt, vormt een buffer die pieken en dalen in temperatuur voorkomt (betonkernactivering). Daarnaast wordt de bodemtemperatuur gebruikt (warmte-koudeopslag) en wordt er geventileerd naar gelang het CO2-gehalte in de lucht. Er is veel natuurlijk licht; additionele verlichting is energiezuinig. De warmte van je computer warmt het water op. Zonnepanelen wekken energie op. Een slimme ‘lowtech’-toepassing is de geniuslamel: een zonwering die ’s zomers veel daglicht, maar niet te veel warmte naar binnen laat. En in de winter dringen de stralen tot ver in het gebouw door – dat scheelt verwarmings- en verlichtingskosten.

Parkgevoel

Je komt niet alleen binnen via een park, je houdt dat ‘parkgevoel’ vast bij binnenkomst van het gemeentehuis. De trapsgewijze atria die dwars door het gebouw lopen, vormen een soort verticale tuinen waar je de natuur beleeft – die beleving wordt ver- sterkt door de natuurlijke materialen die zijn gebruikt. Regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor de planten in en om het gebouw. Ook de vorm en de positie van het gemeentehuis dragen bij aan een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk: door de ligging richting de zon en de ronde, compacte vorm wordt er energie én materiaal bespaard. Bij oplevering was het gemeen- tehuis van Hardenberg dan ook het duurzaamste gemeentehuis van Nederland.

Linea recta naar de burgemeester

Vanuit de stad via het park zó doorlopen naar de burgemeester, dat gevoel krijg je als je het gemeentehuis bezoekt. Het gebouw is toegankelijk, niet alleen vanwege de centrale ligging in de stad, maar ook door het open karakter. Op de begane grond, waar je vriendelijk wordt ontvangen, kun je terecht voor je paspoort en andere publieke diensten. Ook als je mindervalide bent, kun je het gemeentehuis goed bereiken; bij het ontwerp is goed nagedacht over de rolstoeltoegankelijkheid.

Reageer op dit artikel