Als het beton droog isKantoren

Gebouw Menzis stimuleert beweging en ontmoeting

Nieuwe gebouwen worden vaak met de mooiste beloftes opgeleverd. Wat is er van die ambities geworden? Journalist Dewi Gigengack neemt een kijkje en praat met de gebruikers.

Aflevering 3: Menzis, Groningen

Het Groningse Europapark was tot tien jaar terug een braakliggend terrein van een voormalige elektriciteitscentrale. Nu is het een nieuw stadsdeel met opvallende gebouwen als het voetbalstadion de Euroborg, woontorens Brander en Stoker en mbo-school het Alfa College. Een van de eerste bewoners van deze wijk was zorgverzekeraar Menzis, waar de organisatie sinds 2005 zetelt in een opmerkelijk ‘gedraaid’ pand met veel glas van de Kroatische architecten Pero Puljiz en Branimir Medic van de Architecten Cie.

De belangrijkste doelen van het Menzisgebouw zijn het stimuleren van beweging en ontmoeting. De verzekeraar gelooft in het adagium ‘welzijn is maakbaar’ en het is te zien dat de omgeving daar een wezenlijke rol in wil spelen. In de ontvangsthal trekt een brede trap die enkele verdiepingen beslaat, direct de aandacht. Ook in de rest van het gebouw zijn veel trappen. In combinatie met het vele glas zorgt dit voor een open sfeer. De doorkijkjes, atria en vides hebben een speels effect. Ronde vormen en het warmbruine behang met grote lelies geven het kantoor een organisch, vriendelijk karakter.

In de fitnesszaal op de begane grond wordt een lesje buikspieroefeningen gegeven. Iets verderop is het kinderdagverblijf, dat open is voor iedereen die in de wijk woont of werkt. Ook beschikt Menzis over een auditorium met 125 zitplekken, een café en een restaurant. In de parkeerkelder zijn laadpalen voor elektrische auto’s en fietsen.

Geen raam open

“Het is een licht gebouw, en omdat alle werkplekken anders zijn ingericht qua kleuren en materialen, is het niet saai”, vindt medewerker arbeidszaken Karin Barkman. Ze zit op de elfde verdieping te werken. “Het pand is groot, maar overzichtelijk. Verdwalen kan hier niet.”

Er is een ‘clean desk’-beleid en medewerkers hebben flexplekken, maar afdelingen hebben wel een eigen zone in het pand. “In het oude gebouw hadden mensen hun eigen kamer, waar ze zelf veel invloed hadden op bijvoorbeeld de temperatuur”, vertelt teammanager facilitair bedrijf Tineke Olthof. “De eerste tijd ervoeren mensen het klimaat als niet prettig. Het heeft drie jaar geduurd voordat het klimaatsysteem presteerde als het zou moeten presteren.”

Olthof heeft haar collega’s er bewust van gemaakt dat ze, ook al kunnen ze niet meer zomaar een raam openzetten, wel degelijk zelf invloed hebben. “Bewegen, eten, drinken, van werkplek veranderen, kleding aanpassen of even buiten een blokje om gaan: het heeft allemaal invloed op hoe je het klimaat ervaart.”

Meer groen

Een van de redenen om een groot pand van elf verdiepingen te bouwen, was uitbreiding van de organisatie. Nu heeft Menzis net een reorganisatie achter de rug. In de Groningse vestiging werkten in januari 2012 nog 890 mensen, nu zijn dat er 620. Het gebouw is flexibel genoeg om daar op in te kunnen spelen. Zo worden er nu drie etages verhuurd aan uitgeverij Noordhoff. Alleen het hart van het gebouw, met trappenhuis, liften en voorzieningen als printers en koffieautomaten, heeft een vaste inrichting. De rest is een open en vrij indeelbaar.

De grote tropische planten her en der in het gebouw zijn indrukwekkend, maar bleken niet genoeg. Op kasten en relaxplekken staan her en der plantjes die het facilitair bedrijf op verzoek heeft bijgeplaatst. Olthof: “Mensen hebben toch meer behoefte aan groen dan we dachten.”

Medewerker P&O Services Josephine Kars heeft iets anders meegebracht: een tas met koelelementen voor haar lunch. “We hebben helaas geen koelkasten. Ik snap dat wel: dat werkt niet met flexibele plekken. Dan raken spullen kwijt, of beschimmelen ze. Dat is toch iets te studentikoos.”

Reageer op dit artikel