Energieopwekkers van de maand

Energieopwekkers van de maand: maart

Elke maand presenteren we op BNR Nieuwsradio de energieopwekkers van de maand. Daarin zoeken we naar -en presenteren we- de meest inspirerende en energieopwekkende initiatieven op het gebied van bouwen en leefomgeving. Dit zijn de energieopwekkers van maart.

Gemist? Luister hier de uitzending van BNR Duurzaam op maandag 20 maart terug.

5. Onderzoek Harvard: impact van gebouwen

Uit recent onderzoek van Harvard blijkt dat gebouwen een enorme impact hebben op gezondheid en prestaties: In de studie hebben de Amerikaanse wetenschappers verschillende gebouwaspecten onderzocht, zoals verlichting, thermisch comfort, luchtkwaliteit, ventilatie, geluid en vocht. Deze factoren zijn onderzocht in tien gebouwen gevestigd in vijf verschillende steden. Uitkomst is dat de proefpersonen die in groene gebouwen werkten, tot 26 procent hoger scoorden op de cognitieve functietest dan de proefpersonen die niet in groene gebouwen werkten. Verder hadden de proefpersonen in groene gebouwen 30 procent minder symptomen van het ‘sick building-syndrome’ en was hun slaapkwaliteit 6 procent hoger dan de mensen die niet in duurzame gebouwen werkten.

4. China’s ‘verticale bos’

China’s eerste ‘verticale bos‘ kent ruim 1000 bomen en 2500 planten en creëert ruim 60kg zuurstof per dag. In 2018 moet het staan. Dit verticale bos komt te staan in de Chinese stad Nanjing en is ontworpen door de Italiaanse Architect Stefano Boeri, die al eerder een verticaal bos heeft gerealiseerd in Milaan en ook plannen heeft voor dergelijke gebouwen in Lausanne. Het gebouw, dat bestaat uit twee torens, bevat straks in een toren kantoren, een museum, een ‘green architecture school’ en een nachtclub. De andere toren zal dienst doen als hotel met zwembad op het dak. Met 23 verschillende soorten planten wil de toren ook bijdragen aan de biodiversiteit.

Als het aan de Italiaanse architect Boeri ligt blijft het niet bij een sporadische verticaal bos. Hij ziet deze manier van bouwen als de manier om de luchtkwaliteitsproblemen van (Chinese) steden aan te pakken. Afgelopen week lanceerde hij daarom zijn plan voor de ‘Forest City’, waarin hij steden schetst die volledig samengaan met natuur en bestaan uit tal van deze verticale bewoonbare bossen.

3. WASTED: Don’t waste plastic waste

De lege shampoofles is mooier en bruikbaarder dan dat hij ooit was.” In Amsterdam-Noord wordt sinds twee jaar plastic- huisafval opgehaald door het collectief WASTED. De buurtbewoners kunnen hiermee sparen voor coins, die ze bij de lokale middenstand kunnen uitgeven. Het verzamelde plastic wordt gebruikt om iets nieuws te maken voor de gemeenschap, zoals Het Plasticpaviljoen, een leslokaal voor groene school het Clusius College die in het Noorderpark in de wijk komt te staan. De plastic tegels worden handmatig gemaakt met de Pretty Plastic Plant die Overtreders W en Bureau SLA hebben ontwikkeld; een serie machines om te sorteren, te wassen, te malen en te spuiten. De eerste testen laten bijzonder fraaie resultaten zien.

2. ‘Mooie’ zonnepanelen van Studio Solarix

Studio Solarix ontwikkelt mooie zonnepanelen voor op de gevels van gebouwen. De nieuwe start-up van kunstenaar Reinier Bosch en architect Marloes van Heteren wil de energietransitie onderdeel maken van mooie architectuur. Want dat is volgens Bosch onderdeel van een duurzame en bestendige ontwikkeling. “Zo dragen we bij aan een klimaatneutrale omgeving en inspireren we mensen om de producten ook te gebruiken”. Overdag wekken de panelen energie op en ’s nachts zorgen ze voor de verlichting van het gebouw. Het plan sluit aan bij de ontwikkeling die door Elon Musk (Tesla) in gang werd gezet die zonnepanelen op de markt gaat brengen in de vorm van dakpannen.

1. Ecocreation

Verspilling van overgebleven voedsel is een groot issue binnen grote organisaties. En, een hardnekkig probleem omdat het vanwege hygiëne-regels ook lang niet altijd mogelijk is om eten opnieuw te gebruiken. Ecocreation ontwikkelde een oplossing in de vorm van een composteermachine voor bedrijfs- en instellingskeukens. De machine kan overal worden geplaatst en zorgt ervoor dat je binnen 24 uur van organisch afval hoogwaardige compost maakt. Geen stank en geen overvolle afval bak. Deze compost kan gebruikt worden voor de eigen tuin of groenvoorziening of als er teveel is ook in speciale bakken worden verzameld voor toepassing elders. Het voordeel voor gebouwen zit hem in de aanzienlijke besparing in de kosten voor afvalverwijdering. “De werking is eenvoudig. De speciale bacteriecultuur is hitte-, zout- en zuurbestendig en kan naast gewoon organisch afval ook het zuurdere en zoutere voedselafval (swill) verwerken. De composter kan de hele dag door gevuld worden. De warme vochtige lucht die vrijkomt wordt via een biologische filter afgevoerd naar buiten.”