Energieopwekkers van de maand

Energieopwekkers van de maand: juni

Elke maand presenteren we op BNR Nieuwsradio de energieopwekkers van de maand. Daarin zoeken we naar -en presenteren we- de meest inspirerende en energieopwekkende initiatieven op het gebied van bouwen en leefomgeving. Dit zijn de energieopwekkers van juni.

Gemist? Luister hier BNR Duurzaam van maandag 12 juni terug (klik op de afbeelding).

5. Werken in de jungle van Lissabon

In de Portugese hoofdstad is een nieuw co-working concept geopend waar je je bijna letterlijk in een jungle begeeft – met meer dan 1.000 planten. Als eerbetoon aan het Portugese platteland is een typerend kleurenpalet gebruikt, in combinatie met veel groen en planten. Deze planten hebben tal van functies; ze fungeren als muren, geluidsbarrières en dragen bij aan een creatieve werksfeer. Ook reinigen ze de lucht en bestrijden ze stof.

4. SolarGaps

Het klinkt heel logisch. Zonne-energie opwekken met luxaflex. In San Francisco is het bedrijf SolarGaps opgestaan dat luxaflex met zonnecellen gaat leveren. De energie die via het raam naar binnenkomt wordt opgevangen en wordt direct gebruikt voor het voeden van elektrische apparatuur in de woning. De crowdfunding campagne loopt nog een paar dagen, maar inmiddels is het bedrijf ruim over de benodigde $ 50.000,- die gevraagd werd.

Afgelopen maand werd door de nieuwe draai in samenwerking met Gemeente Amersfoort, Gemeente Utrecht, Provincie Utrecht en Economic Board Utrecht de Healthy Urban Office Challenge (HUOC) georganiseerd. Uit de finalisten wordt de top 3 van deze energieopwekkers van de maand gevormd. Deze kantoorgebouwen hebben groene, gezonde en slimme oplossingen ingezet om een energieopwekkende werkomgeving te zijn. Niet alleen om als gebouw energieneutraal te zijn, maar juist ook om voor het personeel energieopwekkend te zijn.

3. Winnaar van de HUOC: Warmtebouw

Een fantastisch voorbeeld voor elk MKB hoe je zonder fratsen de juiste weg in kan slaan naar CO2-neutraal en een goed binnenklimaat, waarmee je een een gezonde omgeving biedt aan je werknemers. Als installatiebedrijf gebruikt Warmtebouw zijn eigen pand als voorbeeld voor een omgeving met duurzame energie. Ook is er nauwelijks sprake va ziekteverzuim, grotendeels te danken aan de gezonde werkomgeving. De zonne-energieoverschotten, verkregen door warmte-terugwinning, zonnepanelen en een warmtekoude-opslag, wordt gedeeld met het personeel door wagens tijdens werktijden op te laden en thuis te ontladen.

2. Rijkskantoor de Knoop

Naast het Rijkskantoor de Knoop komt het circulaire paviljoen The Green House dat volledig circulair wordt opgetrokken uit gebruikte materialen en meubilair. Het wordt publiek toegankelijk en bestaat uit horeca, een vergadercentrum en een urban farm. Het paviljoen is de eerste plek in Nederland (als onderdeel van een kantooromgeving) waar restaurant en keuken circulair worden gebouwd. Na 15 jaar wordt het paviljoen gedemonteerd om te worden hergebruikt of gerecycled. Rijkskantoor de Knoop is een perfect voorbeeld van verregaande samenwerking tussen vastgoedeigenaar en exploitant, RCreation. Het is het toonbeeld van een businessmodel van de toekomst.

1. Utrecht Community (UCo)

Van een oude monumentale treinloods van de NS heeft de stichting UCo een 1.800 vierkante meter grote werkplek gemaakt voor duurzame ondernemers. Het pand is energieneutraal en de ambitie is om het ook waterneutraal en afvalloos te maken. Bij de renovatie zijn oude materialen hergebruikt, er is gewerkt met gifvrije verf en het interieur is zo veel mogelijk circulair. De ambities: betere isolatie en een lagere energievraag moeten het energieverbruik verder omlaag brengen en uiteindelijk moet het gebouw zelf energie gaan opwekken. Ook zijn er plannen voor een moestuin, zonnepanelen en waterzuivering.

Reageer op dit artikel