Energieopwekkers van de maand

Energieopwekkers van de maand januari

Elke tweede maandag van de maand presenteren we op BNR Nieuwsradio de energieopwekkers van de maand. Waarin we zoeken naar de meest inspirerende manieren om van energieslurpende gebouwen energieopwekkers te maken. Dit zijn de energieopwekkers van januari.

5. Hemelswater

Door teveel bebouwing in steden en toenemende hoosbuien door klimaatverandering is het verwerken van regenwater een steeds groter probleem. Hemelswater biedt een oplossing door bier te brouwen van het water dat van de daken wordt opgevangen. Naast het Code Blond bier heeft Hemelswater ook plannen om waterijs en soep van dit potentieel zeer zuivere en zachte regenwater te maken.
hemelswater

4. ReGen villages, Tesla onder de eco-dorpen

Bouw start-up ReGen gaat bij Almere nieuwe energieneutrale en zelfvoorzienende dorpen realiseren in 2018. In deze dorpen die door Business Insider de ‘Tesla onder de eco-dorpen’ 
worden genoemd, is het afval van de een de voedselbron voor de ander. Zo kan men binnen het eigen dorp in samenhang voedsel produceren en energie opwekken.
regen-village

3. Powerwindows

De Nederlandse start-up Physee maakt van elk raam een energieopwekker. Zo wordt naast het dak en de gevel ook het glasoppervlak van een gebouw gebruikt om energie op te wekken. Ideaal voor kantoren waar juist overdag veel mensen aanwezig zijn en dus energie wordt gebruikt. De energieopwekkende ramen blijven dezelfde doorzichtigheid houden en leveren ongeveer 20 watt per vierkante meter.
powerwindow

2. Een schilderij van groen

Onderzoek wijst uit dat we ons prettiger voelen in een groene omgeving. Planten zuiveren de lucht en verbeteren daarmee het binnenleefklimaat. Onderzoekt wijst zelfs uit dat met groen de productiviteit van mensen tot wel 5% verbetert. Maar wie geeft al die planten op de werkvloer water? 
Koninklijke Ginkel Groep heeft daar een goede oplossing voor gevonden. Hun schilderij van planten, is een ‘living picture’ waarbij de lijst ook het waterreservoir is waardoor er slechts één keer per maand water hoeft te worden gegeven.
levend-schilderij

1. Waardescan met Grondstoffenpaspoort

Kantoorinrichter Desko komt met een tool die voor elke werkplek inzichtelijk maakt hoe de inrichting ervoor staat, wat het nog waard is en of het aan vervanging toe is. Deze ‘Waardescan met Grondstoffenpaspoort’ biedt een concrete oplossing om circulair, duurzaam en waardevol om te gaan met (kantoor)inrichting en is een uitstekende management tool voor de facilitair managers van grootschalige werklocaties.
desko-tool

U kunt de uitzending van BNR hier terugluisteren