Omgeving

Energieke ideeën voor in de openbare ruimte

Niet alleen gebouwen kunnen energieopwekkende tools bevatten, ook in de openbare ruimte zijn er zat voorbeelden te vinden waar we letterlijk en figuurlijk ‘energie van krijgen’. Ook hier wordt vaak onnodig energie geslurpt, terwijl de volgende initiatieven laten zien dat dit helemaal niet altijd nodig is!

De Bio-Bus

Bio Bus

Een bus die rijdt op menselijke uitwerpselen en voedingsresten? Het klinkt bizar en misschien zelfs een beetje vies, maar hij bestaat echt! De Bio-Bus van GENeco rijdt op poepresten en overgebleven voedsel, en daarmee gaat het vervoermiddel voedselverspilling en luchtvervuiling tegen. Met een volle tank rijdt de bus algauw 300 kilometer. Het initiatief demonstreert het nut van hergebruik en de waarde van mindere uitstoot, en is daarmee een verfrissend voorbeeld.

De Bio-Bus van GENeco rijdt op poep en voedselresten. Desalniettemin een verfrissend initiatief!

Energyme Street Lights

energyme led street lamp

Naast het stimuleren van een duurzame omgeving is ook persoonlijke gezondheid waar men zich nadrukkelijk mee bezig houdt. De Energyme Street Lights spelen slim in op beide ontwikkelingen. Aan de openbare straatlantaarns zijn namelijk beweegtoestellen bevestigd. Op het moment dat men gebruikt maakt van deze apparatuur, zal de beweging worden omgezet naar lichturen. Omgerekend staat het verbranden van zo’n 500 calorieën gelijk aan meer dan anderhalf licht. De Energyme Street Lights slaan dus twee vliegen in één klap!

Wind Tree

Wind tree

Waarom zouden we naast de gebruikelijke straatlantaarns ook niet ‘opwekkende bomen’ in de openbare ruimte plaatsen? De Wind Tree is een energieopwekkende boom die windkracht omzet naar energie die voor iedereen toegankelijk is. Op deze manier kun je je elektrische auto opladen, een huis verwarmen, of je gebouw van licht en energie voorzien. Gaaf!

De Wind Tree zet windkracht om naar energie. Hiermee kun je eenvoudig je elektrische auto opladen of huis verwarmen!

Nissan’s glow in the dark LEAF

Glow in the dark Nissan Leaf op Smart Highway

Het automerk Nissan heeft een interessante oplossing gevonden om energie op te wekken in de openbare ruimte. De nieuwe glow in the dark LEAF is een auto die met een ‘slimme lak’ is behandeld. Overdag vangt de auto UV-straling op, zodat deze ’s nachts minstens acht tot tien uur verlicht is. Bij aanschaf van de auto wordt er bij de gebruiker ook een set zonnepanelen geïnstalleerd, zodat deze elektrische auto thuis gratis kan worden opgeladen. De restenergie die overblijft wordt in het landelijke energienet opgenomen, waar weer een vergoeding tegenover staat.

Smart Highway

Smart Highway

Een weg die lichturen opvangt en omzet naar verlichting? Of die elektrische auto’s oplaadt tijdens het rijden? Dat is de Smart Highway!

De Smart Highway is een ontwikkeling die verschillende energieopwekkende en energiebesparende aspecten bevat. Overdag vangt deze weg lichturen op, die vervolgens ’s nachts naar verlichting worden omgezet. Op het moment dat de weg glad is en de temperatuur onder het vriespunt daalt, lichten special waarschuwingssignalen op. Daarnaast is er in het concept ruimte voor interactieve (wind)lampen die oplichten als er een auto aankomt. Tot slot is er een speciale rijbaan die elektrische auto’s kan opladen tijdens het rijden. Als dit geen energieopwekkend idee is!

Reageer op dit artikel