Zorg

Een studentenhuis voor bejaarden

Studenten en ouderen: het lijkt op het eerste oog misschien niet direct te klikken, maar daar dachten ze bij woon- en zorgcentrum Humanitas in Deventer toch anders over. Zij kwamen met het idee om studenten in een verzorgingstehuis voor ouderen te laten wonen: gratis. Tenminste, het enige wat de studenten ervoor ‘betalen’ is een deel van hun vrije tijd.

Studentenhuis_1

Vier jongens en twee meisjes hebben een gratis, ‘incourante’ kamer toegewezen gekregen binnen het woon- en zorgcomplex. Deze kamers zijn niet geschikt voor mensen die zware zorg nodig hebben. In ruil voor een gratis kamer moeten de studenten ongeveer 30 uur per maand actief zijn als ‘een goede buur‘. Dit kan variëren van het wekelijks verzorgen van een broodmaaltijd of het organiseren van een spelletjesavond, tot samen met een buurman het journaal kijken.

Het project in Deventer brengt verschillende voordelen met zich mee. Enerzijds draagt het bij aan de vermindering van eenzaamheid onder ouderen, en tegelijkertijd creëert het een paar extra handen in de zorg. Ook voor de studenten zitten er voordelen aan: sommigen komen zo eenvoudig aan een eigen kamer, andere komen via hun (surrogaat) grootouders voor het eerst in contact met deze generatie. In ieder geval zorgt het project ervoor dat twee verschillende groepen op een laagdrempelige manier nader tot elkaar worden gebracht. Vergelijkbare ‘intergenerationele’ programma’s bestaan al in Lyon, Cleveland, en Barcelona. Voor zover bekend heeft Deventer de Nederlandse primeur. Laten we hopen dat er nog velen volgen!

Reageer op dit artikel