Zorg

Een rolstoelgang, van begane grond tot dak

Het ziekenhuis van het plaatsje Angdong in China, had niet eens een trap. Patiënten moesten er letterlijk omhoog gedragen worden. Daar is nu verandering in gebracht dankzij een herontwerp van Architectenbureau Rural Urban Framework.

Als centraal element in het ontwerp voor het nieuwe ziekenhuis hebben zij een rolstoelgang aangebracht van begane grond tot aan het dak. Alle patiënten en anderen die slecht ter been zijn, kunnen zo gebruik maken van alle delen van het gebouw. Wel zo handig in een ziekenhuis.

Rolstoelgang-1 Rolstoelgang-2

China is een land met zeer gesloten instituten. Bescherming en veiligheid lijken er belangrijker dan openheid, toegankelijkheid en leefbaarheid. Scholen en ziekenhuizen zijn traditioneel omheind met hekken en worden volledig afgesloten van de publieke ruimte. Zo ook het voormalig ziekenhuis van Angdong, dat dus niet eens trappen had naar de verschillende verdiepingen.

“Als centraal element voor het nieuwe ziekenhuis is er een rolstoelgang aangebracht van begane grond tot aan het dak – wel zo handig in een ziekenhuis!”

In opdracht van de non-profit organisatie Institute for Integrated Rural Development heeft de architect het ziekenhuis volledig opnieuw ontworpen, waarbij een gevoel van toegankelijkheid en openheid een belangrijk basiselement vormde. Het nieuwe gebouw wordt gekenmerkt door een Esscher-achtig spel van trappen en rolstoelgangen rondom het hele gebouw en vanaf de begane grond tot de bovenste verdieping. Rondom deze opgang is een publieke binnentuin aangelegd met mogelijkheden om te zitten of te gebruiken als ‘outdoor’ wachtkamer.

Reageer op dit artikel