Healthy Urban Office

Een logisch gebouw dat wérkt, en dat merk je

In het kader van de Healthy Urban Office Challenge, die kantoren uitdaagt en op weg helpt richting een groen, gezond en slim gebouw, presenteert de nieuwe draai duurzame oplossingen en energieopwekkende tools.

Nummer 9: OPPS

Een concertzaal waar de rij voor de garderobe de weg naar de toiletten blokkeert. Een kantoor met de koffiecorner naast de stilteplekken. Een gemeentehuis met mooie glazen wanden die niet schoongemaakt kunnen worden omdat er pilaren in de weg zitten.

“Hoe kúnnen ze het bedenken, vraag je je dan af.” Harold Hinfelaar, senior adviseur en partner bij adviesbureau OPPS, klinkt verbaasd, bijna verontwaardigd. Het probleem is vaak dat verschillende partijen die betrokken zijn bij het ontwerp, de bouw en de exploitatie van een gebouw, nauwelijks samenwerken, zegt hij. “Daarmee zien ze onvoldoende voor wie de huisvesting is bedoeld, namelijk de gebruikers. Het resultaat is een onlogisch gebouw dat gebruikers frustreert in plaats van faciliteert.”

Slim zit ook in onderhoud

Om voor de gebruiker een prettig gebouw te creëren, moet je vanaf de eerste schets al nadenken over zaken als catering, schoonmaak, beveiliging, stelt Hinfelaar. Maar ook over logische routing en voor welke activiteiten je de ruimtes wilt gebruiken. “Een slim gebouw zit juist ook in onderhoud en logistiek.” Betrek daarom experts en gebruikers al bij de ontwerpfase, adviseert hij.

Dat klinkt vanzelfsprekend, maar in de bouw gaat samenwerking niet vanzelf, aldus Hinfelaar. “De ene partij verlaat het pand en de volgende komt erin.” De adviseur komt regelmatig in gebouwen waar het merkbaar niet goed is gegaan. Zo zijn er veel kantoren met een atrium waar evenementen plaatsvinden. “Ik ken een pand waar het in de zomer 40 graden is in het atrium en waar ze verschillende bijeenkomsten hebben moeten afblazen.”

Op de tocht

Een ander voorbeeld is de Markthal in Rotterdam, waar ondernemers last hadden van tocht en kou. Of muziekcentrum TivoliVredenburg in Utrecht, waar de muziek van de ene concertzaal in de andere te horen was. “Een architect is geen expert op het gebied van klimaat of akoestiek. Een bouwfysicus is dat wel. Door die bij het ontwerp te betrekken, bespaar je enorm veel herstelkosten achteraf.”

Hinfelaar is erg te spreken over concertzaal Ziggo Dome in Amsterdam. “Er zijn voldoende toiletten en cateringpunten, de logistiek en routing zijn duidelijk, de akoestiek en het klimaat zijn goed en je loopt elkaar niet in de weg. Het wérkt gewoon, en dat merk je als bezoeker.”

Complete quick scan voor de kantooromgeving

Hoe kunnen bedrijven met renovatie- of nieuwbouwplannen een gebouw realiseren dat werkt voor de gebruikers? “Begin met het stellen van de juiste vragen”, adviseert Hinfelaar. Dus niet: wij willen zoveel vierkante meter en een warmte-koudeopslag. Maar: wij willen een goed bereikbaar, energieneutraal kantoor waar een x-aantal mensen kan werken. “Redeneer vanuit de mens, dan kunnen daar passende oplossingen bij worden gezocht.”

OPPS biedt een quick scan van verbouwingsplannen die toetst hoe de samenwerking tussen partijen is geregeld en of verschillende disciplines voldoende en op tijd worden betrokken in het proces. Ook helpen de adviseurs met het formuleren van de relevante vragen en doen ze aanbevelingen om gebouwen slimmer, gezonder en groener te maken. “Wees niet bang om te ambitieus te zijn. Innovatie gaat snel. Zo zijn bij de herhuisvesting van het hoofdkantoor van Alliander in Duiven de doelstellingen op het gebied van circulair en energieneutraal zelfs overtroffen. Leg de lat hoog qua ambitie en durf te dromen.”

Speciaal voor de Healthy Urban Office Challenge stelt OPPS een complete quick scan geheel gratis beschikbaar aan de winnaar. Zo draagt OPPS bij aan een gezond kantoorgebouw en -omgeving.

In het kader van de Healthy Urban Office Challenge Utrecht presenteren we dit voorjaar een reeks inspirerende tools die elk kantoor kan helpen energieopwekkende omgevingen te worden.
Lees hier meer over de Challenge.