OmgevingZorg

Een kleurrijk ziekenhuisbezoek in Londen

Niemand gaat voor zijn plezier naar het ziekenhuis, zeker kinderen niet. De klinische, steriele, saaie omgeving maakt het ziekenhuis een plek die velen graag mijden. In Londen ontstond zo het idee om een bezoekje aan het London Royal Children’s Hospital net even wat meer kleur te geven.

ZiekenhuisKleur-2

In samenwerking met Vital Arts, een Britse organisatie die zich bezighoudt met kunst in ziekenhuizen, waagden vijftien kunstenaars zich aan een uitdagende project van grote muurschilderingen, vrolijke attributen en opvallende decoraties. Het resultaat: een ziekenhuis waar je je op iedere afdeling in een nieuwe kleurrijke wereld waant, en waar een bezoek net iets minder vervelend aanvoelt. Het gebruik van kleur en visuals in ziekenhuizen draagt niet alleen bij aan de sfeer in het gebouw, het past volgens de makers ook binnen het zogeheten Healing Environment Concept: waarin de interactie tussen persoon en fysieke omgeving een positief effect op het genezingsproces en de algehele welzijn heeft.

ZiekenhuisKleur-3

“Kleur draagt niet alleen bij aan de sfeer in het gebouw, het past ook binnen het Healing Environment Concept waarin interactie tussen persoon en omgeving een positief effect op de genezing heeft.”

ZiekenhuisKleur-4

Het initiatief in Londen is in opzet vergelijkbaar met het werk van kunstenaar Peter Struycken. In onder meer het Martini Ziekenhuis (Groningen) en het Laurentius Ziekenhuis (Roermond) heeft het gebruik van zijn kleurenpalet gezorgd voor een complete transformatie. Iets dat wereldwijde aandacht kreeg. Het London Royal Children’s Hospital laat nogmaals zien dat een relatief  simpele ingreep in de fysieke ruimte veel effect kan hebben, en in dit geval een ziekenhuisbezoek wat opfleurt.