Kantoren

Een groene oase op het dak

Op het dak van het gebouw van B.Amsterdam geen golfplaten of dakpannen. Nee, het gebouw heeft een enorme daktuin boven het hoofd, compleet met groentetuin en restaurant.

De organisatie GrownDownTown heeft het dak van B.Amsterdam, gelegen in een grauw en grijs kantorengebied in Amsterdam-West, omgetoverd tot een groene oase. In samenwerking met Dakdokters is het dak getransformeerd tot B.Bylon: een reusachtige daktuin voorzien van onder meer een groente- en kruidentuin, een speciaal regenwater-opslagsysteem, en sinds kort: een restaurant – waar uiteraard alle op het dak-gekweekte groente en fruit kan worden geproefd!

b-bylon2

(Foto: De Dakdokters)

b-bylon1

(Foto: De Dakdokters)

Circulair

Naast het verbouwen van groente en fruit is er dus een speciaal systeem dat regenwater opslaat en op zijn beurt gebruikt om de gewassen te wateren wanneer nodig: het Polderdaksysteem. Ook worden afvalresten van het restaurant gecomposteerd, zodat ze de de gewassen in de tuin kunnen ‘voeden’ en laten groeien. Dit maakt B.Bylon een circulair concept.

Het opvangen van regenwater en het composteren van afvalresten om de gewassen te laten groeien maken de daktuin van B.Bylon een circulair concept.

b-bylon3

(Foto: De Dakdokters)

b-bylon4

(Foto: De Dakdokters)

Er zijn echter meerdere doelen die de groene oase nastreeft, en bereikt. Zo biedt het werknemers, buurtbewoners en bezoekers een groene, gezonde omgeving ter recreatie en ontspanning. Ook draagt het een steentje bij aan het groener en gezonder maken van steden, en gaat het efficiënt om met de beperkte ruimte die veel steden kennen. Een inspirerend concept, dat zeker de moeite waard is te bezoeken!

 

Reageer op dit artikel