KantorenOmgeving

De volgende stap: een circulair bedrijfspark

Circulaire producten, circulaire woningen; we hebben het de afgelopen jaren voorbij zien komen. Ook wint de circulaire aanpak steeds meer aan noodzaak en populariteit. De volgende stap: een compleet circulair bedrijfspark.

Parijs heeft de primeur. Een gedeeltelijk Nederlands team, onder leiding van architectenbureaus RAU, SeARCH en karres+brands gaat samen met een aantal Franse partijen aan de slag met de realisatie van ’s werelds eerste circulaire bedrijfspark. Als winnaar van de Europese ontwerpcompetitie “Inventons la Metropole de Grand Paris” voor het Parijse Triangle de Gonesse krijgt het collectief de gelegenheid om hun visie Triango in de praktijk te brengen.

© Bopro Sustainable Investments

Toonbeeld circulaire economie

Het project, met een totale omvang van 15 hectare, moet dienen als toonbeeld van de circulaire economie. In totaal moet 167.000m² aan modulaire kantoren, broedplaatsen en ateliers verrijzen rondom een groot park. Ook is er ruimte voor een medisch centrum, een crèchesportfaciliteiten. Dankzij de combinatie van werk, beweging en natuur staat Triango symbool voor het ‘nieuwe type kantoor’. Verbindingen tussen de verschillende gebouwen, en tussen gebouwde omgeving en natuur, typeren de synergie die het project nastreeft. Ook is er aandacht voor de relatie met de omgeving van het bedrijfspark: door de sterke agrarische cultuur in de nabije omgeving biedt het terrein van  Triango plaats aan 10.000m² aan broeikassen, waar planten, voedsel en ander bio-materiaal groeit.

© Bopro Sustainable Investments

Geavanceerd watersysteem

Triango maakt ook gebruik van een geïntegreerd natuurlijk watersysteem. Op het terrein wordt water opgevangen en gezuiverd, om vervolgens consumptie-geschikt te worden gemaakt. Er wordt ten aanzien van het geavanceerde watersysteem gebruikt gemaakt van de bestaande topografie, om zo de stromingen en opvangplaatsen te bepalen. De zuiveringsmachine moet een plaats krijgen op de boulevard, zodat passanten en gebruikers bewust in aanraking komen met het ingenieuze systeem en er een bepaald bewustzijn wordt aangewakkerd. Ook zijn de gebouwen op het park energiepositief en co²-neutraal.

© Bopro Sustainable Investments

Drie karakteristieke zones

Het totale gebied is opgedeeld in drie karakteristieke zones, waarin de bebouwing past bij de omgeving. De urban zone kent een stedelijk karakter, inclusief levendige plint en een energieneutrale groentekassen. De organic zone richt zich daarentegen meer op de groene omgeving, en biedt met bijzondere buitenruimten (tribunes, een klimmuur) ruimte voor recreatie en werken in de natuurlijke omgeving. Tot slot is er de landmark zone, die meer gericht is op de buitenwereld: een glazen broeikas wordt ’s nachts verlicht, waardoor het terrein goed zichtbaar is voor passendere automobilisten.

Het team heeft de ambitie om in 2022 de eerste fase van Triango gerealiseerd te hebben. In 2028 moet vervolgens het totale project zijn afgerond. De verwachting is dat er in 2030 ruim 11.500 banen zijn in het bedrijfspark. Dit project is een mooie vervolgstap in de groeiende ontwikkeling van circulair bouwen.

Meer inspiratie voor de kantooromgeving? Bekijk dan onze purple paper ‘Op weg naar groene, gezonde, slimme kantoren‘.