Breeze: een (bijna) zero-energy hotel

Het Amsterdamse IJburg krijgt de primeur van het eerste (bijna) zero-energy hotel ter wereld. Het gebouw met de werknaam ‘Breeze’ is een co-creatie van Dutch Green Company, de TU Eindhoven en de TU Delft, en is door het Earth, Wind en Fire (EWF) concept van Ben Bronsema grotendeels zelfvoorzienend op het gebied van energie.

De ‘Breeze’ zal grotendeels zelfvoorzienend zijn op het gebied van energie met behulp van het zogenoemende Earth, Wind en Fire (EWF) concept van dr. Ben Bronsema. Eenvoudig gezegd komt het er op neer dat het hotel, door gebruik te maken van natuurlijke elementen als zon, wind, water en aarde, zaken als energie, watertoevoer en temperatuur zelfstandig kan regelen. Koude lucht wordt opgevangen door een speciaal Powerdak, en wordt verwarmd met water om in de winter de temperatuur te regelen. In de zomer gebeurt het omgekeerde: warme lucht wordt door het water afgekoeld, en zorgt voor natuurlijke verkoeling. Op het dak staan windturbines en zonnepanelen, die moeten zorgen voor energie om onder andere verlichtingen te laten werken. Met deze technieken van het EWF-concept is het hotel dan ook bijna helemaal ‘zero-energy’: bijna, omdat er naar alle waarschijnlijkheid wel een en ander zal moeten worden gebruikt voor het grote terras en de skylounge.

Wanneer alles volgens planning verloopt zal de ‘Breeze’ op het IJburgse Centrumeiland (dat ooit het toonbeeld van duurzaamheid moest worden) in 2017 zijn deuren openen voor het publiek. De ontwerpers hopen dat het hotel een stroom aan toeristen naar IJburg trekt, en niet alleen degenen die warmlopen voor duurzaamheid.

Reageer op dit artikel