Omgeving

3 redenen waarom jouw brein stilte hard nodig heeft

Tegenwoordig is het bijna nergens meer stil. Dit heeft veel negatieve effecten op onze geest en onze fysieke gesteldheid. Wat doet stilte precies met ons brein?

In 2011 noemde de Wereld Gezondheidsorganisatie geluidsvervuiling een ‘moderne plaag’. Constante (geluids)prikkels in de vorm van muziek, tv, podcasts, radio en notificaties zorgen voor veel onrust in ons dagelijks leven en stilte is bijna nergens meer te vinden.

Omdat onze omgeving steeds luider wordt zoeken mensen steeds vaker stilte op. Deze trend brengt allerlei tools met zich mee waarmee vooral stedelingen de rust proberen op te zoeken, zoals ‘silent churches‘ in Noord-Europa, hippe mobiele meditatiestudio’s in New York, forest bathing in Japan en apps zoals WhiteSpots en Hush City.

Maar waar zorgt stilte (en geluid) precies voor? Hierbij 3 effecten van stilte en geluidsvervuiling:

1 Stilte vermindert stress en spanning

Geluidsvervuiling kan zorgen voor een hoge bloeddruk, concentratieproblemen, onregelmatige slaappatronen en een verhoogd risico op hartaanvallen. Stilte zorgt voor het kalmeren van het brein en het lichaam en heeft juist het omgekeerde effect.

2 Stilte zorgt voor vernieuwing van hersencellen 

Dagelijks 2 uur stilte zorgt voor vernieuwing van hersencellen in de hippocampus (het deel van de hersenen dat cognitie, geheugen en emotie aanstuurt). 

3 Stilte zet jouw ‘standaard modus’ aan

Dagelijks komt er veel input binnen. Door stilte wordt jouw standaard modus geactiveerd en kan jouw brein opladen. De standaard modus wordt actief tijdens dagdromen, meditatie of fantaseren. Dit is wanneer men ervaringen verwerkt, op creatieve ideeën kan komen en kan reflecteren op zichzelf.